Oamenii (încă mai) cred în lucruri trăsnite

Deși oamenii au acces mai ușor la mai multe informații decât în orice alt moment din istorie, credințele eronate pot fi surprinzător de greu de depășit.

În 2012, Fundația Națională pentru Științe a efectuat un sondaj pentru a evalua atitudinea americanilor față de știință și evoluia societății omenești.

În timp ce, pe de o parte, respondenții s-au dovedit în general foarte interesați de progresul științific – în special în domeniul medicinei – răspunsurile la o întrebare specifică, „Soarele înconjoară Pământul sau Pământul înconjoară Soarele?”, a lăsat cercetătorii uimiți – un sfert dintre cei chestionați cred că astrul zilei se învârte în jurul Terrei. Un sondaj similar a relevat aceeași situație în China și Uniunea Europeană.

În același timp, jumătate dintre respondenții americani habar n-au că antibioticele pe care le iau în cantități industriale nu sunt eficiente împotriva virușilor.

Mai departe, încă de la prima sa campanie prezidențială, Barack Obama s-a luptat cu tot felul de atacuri, dintre care unul a rămas de pomină – s-a susținut că Obama nu s-a născut în Statele Unite, deși s-a dat publicității certificatul său de naștere. Mai mult, un sondaj realizat de CNN a relevat că o treime dintre americani cred că fostul președinte este… musulman.

Organizația YouGov a realizat un sondaj odată cu lansarea filmului „Jurassic World”, iar rezultatele au fost șocante: 41% dintre cei chestionați cred că oamenii și dinozaurii au trăit în același timp pe planetă. În mod similar, un sondaj Gallup a dezvăluit că 40% dintre participanții la chestionare cred că Terra are vreo 10.000 de ani…

Dumnezeu, implicat în rezultatele sportive

La un secol și jumătate după încheierea Războiului Civil din SUA, jumătate dintre cetățenii de peste Ocean cred că acest conflict a fost generat de drepturile statelor, și nu de sclavie, după cum a relevat o cercetare Pew Research. Mai departe, aceeași companie de cercetare a realizat un sondaj din care a reieșit că 40% dintre americani descriu homosexualitatea ca fiind „doar felul în care unii aleg să trăiască”.

La capitolul sport, americanii se dovedesc foarte pătimași – ca și restul lumii, de altfel. Un sondaj efectuat înainte de Super Bowl în 2013 a relevant faptul că majoritatea respondenților credeau că Dumnezeu este implicat în rezultate, cu 76% optând pentru sesiuni de rugăciuni înainte de meciuri.

Practic, indiferent de regiune sau de apartenență religioasă ori politică, 54% din toți respondenții afirmă că sunt convinși că Dumnezeu îi favorizează pe sportivii credincioși, cu aproape o treime dintre participanții la chestionare afirmând că „Dumnezeu joacă un rol în alegerea echipei care câștigă”.

Un sondaj al Universității din Maryland a dezvăluit că atunci când vine vorba despre atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și de invaziile ulterioare ale SUA în Afganistan și Irak, americanii sunt profund confuzi – în mintea americanilor, fostul dictator Saddam Hussein a fost responsabil pentru doborârea Turnurilor Gemene și pentru atacul asupra Pentagonului.

Mai mult,  un sfert dintre americani cred cu tărie că s-au găsit în Irak arme de distrugere în masă, deși scandalurile generate de lipsa de dovezi în acest sens au fost omniprezente pe toate canalele de comunicare în masă. De asemenea, americanii cred cu tărie că Benjamin Franklin a fost președinte al SUA – din motiv de existență a chipului său pe bancnota de 100 de dolari …

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.