Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Am văzut un Crin Antonescu devastat

Publicat: marți, 04 martie 2014

În seara zilei de 3 martie, găzduit de Mihai Gâdea la Antena 3, am văzut preț de două ore, un Crin Antonescu devastat, derutat, rătăcit, ca un om care, pe munte și-a pierdut reperele. Am văzut un alt Crin Antonescu, pe care în textele anterioare, doar îl intuiam. Acest alt Crin Antonescu ne confirmă intuițiile, din păcate.
Am văzut un Crin Antonescu care nu și-a găsit tonul. Pentru un orator antrenat, a nu-ți găsi tonul semnifică gândire necristalizată, derută, enervare, nesiguranță, panică. A oscilat între glumițe, sarcasm, jigniri, agresivitate, dispreț, limbă de lemn. Toate acestea, dintr-un motiv simplu, orice ar spune admiratorii săi, care au o abordare lirică. NU ARE ARGUMENTE. Așadar, conținutul de idei este sărac sau greșit.
Renumita sa capacitate sofistic-retorică îi este la ananghie. Epitetele ornante de până acum, nu mai sunt funcționale. Raționamentele nu se mai lipesc de dinamica realității. Ceea ce părea a fi o enormă disponibilitate de empatie s-a evaporat ca un balon de săpun. De unde bănuiala că nu a existat niciodată. A eșuat către un discurs paralel pe care încă nu l-a atins pentru că, pe de o parte, momentul părăsirii discursului precedent este prea apropiat. Și pentru că, pe de altă parte, nu îi este clar cum să ne facă să credem că acest discurs paralel este congruent cu precedentul.
Ce a transmis în aceste condiții liderul?
Le-a transmis colegilor săi de partid, adică subordonaților (căci are în mod evident un comportament autoritar-disprețuitor), ceva de genul. Doamnelor și domnilor liberali, noi suntem o adunare de personalități alese și suntem aleși, pentru că suntem liberi (în accepțiunea sa implicită, liberi de obligații). În atari condiții, pentru că suntem liberi [=libertinaj], fiecare este pe cont propriu. Așa se face că empatia față de colegii săi recent încarcerați și față de alții care probabil urmează aceeași traiectorie, empatia sa față de dramele vieților lor personale a fost aseară, zero.
Întrebat fiind dacă europarlamentarii liberali se vor alătura popularilor, răspunsul a fost” deocamdată, nu”. O mare concesie de onoare. ALDE a fost cel mai vocal apărător al poporului român, pentru că a îndrăznit să se pronunțe într-un referendum.
Să nu uităm însă că mai dăunezi, un lider liberal, generalul Dobrițiu (care în atari circumstanțe va putea fi catalogat oricând drept nătărău – de-abia așteptăm) a spus clar că liberalii se vor alătura popularilor. Să nu uităm nici că tot mai dăunezi, o doamnă, doamna Renate Weber, cu școala societății civile și a consilierii prezidențiale, a scăldat-o, așa cum a scăldat-o și cu ocazia referendumului.
Așadar, strategia ideologică a acestui partid încă nu a fost comunicată nătărăilor, fie ei și liberi, deși este clară. Știe tot satul, nu și soțul.
Ce i-a transmis liderul electoratului care l-a mandatat să ducă la bun sfârșit o construcție politică?
Electoratul să înțeleagă odată pentru totdeauna că noi, liberalii, nu admitem. Nu admitem codul rutier (căci, nu-i așa, noi suntem liberi, deci fiecare face ce vrea la volan. Iată adevăratul liberalism!). Nu admitem legea amnistierii, deși există o serie de argumente profesional-juridice, deși se estimează că vor fi introduse o serie întreagă de criterii clare. (Acum, de la libertate, s-a alunecat în imperativul categoric. Coerență cât se poate de solidă!). Nu suntem noi cine știe ce ecologiști, dar Roșia Montană…
În acest punct, de la bun început, oamenii liberi au omis succesiunea faptelor. Au omis că alți oameni liberi, cum ar fi Radu Vasile și Mugur Isărescu și apoi alții, au tot semnat de-a lungul anilor în numele statului român, astfel că România se află acum într-un hățiș contractual din care, în urma unui eventual proces, ar putea pierde miliarde de dolari. Și ce dacă? Aceștia nu sunt dolarii noștri, ai oamenilor liberi. Dolarii noștri sunt în siguranță.
În acest context, trebuie să apară și relația politică și administrativă cu Victor Ponta.
Am fost criticați, nu a rezultat foarte clar de către cine, că ne supunem măsurilor de stânga. Dreapta a fost confiscată. PNL a fost subjugat. Nu permitem! Propunerile noastre au fost ignorate. Fals! – Spunem noi.
Ce nu demonstrează liderul, este în ce măsură competența miniștrilor liberali de la Transporturi și Sănătate este în afara oricărei discuții. Nu spune, pentru că nu este deloc în afara oricărei discuții. Ce nu demonstrează liderul, pentru că nu are cum să demonstreze adevărul virtualului, este că se dărâmă țara fără Klaus Iohannis. De altfel, l-am ruga pe lider dacă nu îndrăznim prea mult, să numească trei miniștri liberali care, de-a lungul anilor, chiar au făcut ceva în domeniul lor, fie și puțină istorie… Nu au putut face căci, în calittate de oameni liberi și-au văzut de tabieturile lor…
Pe scurt. În acest punct al discuției, oratorul și-a ratat efectele. Nu ne-a convins că toate tevatura nu este una interpersonală, adică nu ne-a convins deloc că nu sacrifică binele public umorilor sale matinale, diurne și nocturne.
Cu deplină detașare a abordat ipoteza unei eventuale crize prelungite. Care ar fi problema? Guvernul cade, urmează consultări și, în urma acestora, Klaus Iohannis va fi prim ministru sau vom avea alegeri anticipate.
Singura problemă, domnule campion al libertății, ar fi aceea că un trend economic pozitiv ar fi întrerupt și apoi, o luăm de la capăt. Dar acestea nu sunt probleme demne de luat în considerare de prea distinșii oameni liberi.
La final. După ce, cu oarecare patetism de care se lasă adesea cuprins, Mihai Gâdea i-a mărturisit că, în calitate de cetățean l-a votat, a crezut în el, după un alt intermezzo, liderul a pus punct discuției, subliniind că este cazul să punem capăt tristeții gazdei. Superbă ieșire. Politicoasă, caldă, omenească. Și de mare efect.
Ce ne dovedesc toate aceste prestații?
D-sa domnul Antonescu nu știe să gestioneze relația cu media.
Domnia-sa, chiar dacă nu vrea, împrumută procedee, tactici, argumente și chiar formulări de la acela cu care nu vrea în nici un fel să fie comparat. Prea târziu. Este deja comparat. Și este deja catalogat. Și s-ar putea să fie deja perdant.
De aici, nervozitatea sa disproporționată, de aici panica sa, deruta sa, incoerența sa, rateurile sale retorice.

C.F. POPESCU

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=24802

Publicat de la data mart. 4 2014. Categorii CRISTIAN FLORIN POPESCU, DOAR O PĂRERE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 septembrie 2018, 16:57
 

NE
Predominant înnourat
16°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 17°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 29%
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:06
Apus: 19:08
Prognoza 26 septembrie 2018
Zi
 

NNE
Parţial însorit
17°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
4°C
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 25-09-2018 Ora : 10 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 10:00 si 16:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Vaslui;Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Iaşi; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului ce vor atinge la rafală viteze de 55...65 km/h.
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 25-09-2018 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 25 septembrie, ora 09.30 – 27 septembrie, ora 09.00 Zonele afectate : conform textului Fenomene : temperaturi scăzute, intensificări ale vântului, brumă timpurie Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: temperaturi scăzute, intensificări ale vântului, brumă timpurie; Interval de valabilitate: 25 […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 25-09-2018 Ora : 9 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 09:00 si 15:00 In zona : Județul Prahova: zona de munte;Județul Argeş: zona de munte;Județul Dâmboviţa: zona de munte;Județul Buzău: zona de munte; Se vor semnala : intensificări ale vântului, mai ales la altitudini de peste 1800 m, cu […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 23-09-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 23 septembrie, ora 23 – 26 septembrie, ora 08 Zonele afectate : conform textului Fenomene : intensificări ale vântului, răcire accentuată Mesaj :   INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: intensificări ale vântului, răcire accentuată; Interval de valabilitate: 23 septembrie, ora 23 – […]

Loto

Horoscop

 • 132.464 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team