Amazon creează – cu o sonerie – „cea mai mare rețea de supraveghere civilă pe care SUA au văzut-o vreodată”

O analiză publicată de „The Guardian” arată că produsul Ring, al Amazon, „este cea mai mare rețea de supraveghere civilă pe care SUA au văzut-o vreodată”.

Scris de Lauren Bridges, doctorand în cadrul Universității din Pennsylvania, articolul detaliază pe marginea legăturii dintre Ring și unitățile de forță.

Unul din 10 departamente de poliție din SUA poate accesa videoclipuri de la milioane de camere de securitate private – fără mandat. Într-o scrisoare adresată conducerii Amazon în 2020, Max Eliaser, inginer de software, spunea că Ring „pur și simplu nu este compatibil cu o societate liberă”.

În schimb, rețeaua de sonerii video imaginate de Amazon și care ar fi destinată securității locuințelor se răspândește rapid, extinde aria de aplicare a legii în proprietatea privată și supravegherea vieții de zi cu zi.

Mai mult, odată ce utilizatorii Ring acceptă să pună la dispoziția legii conținutul video, nu există nicio modalitate de revocare a accesului și aproape deloc limitări privind modul în care respectivul conținut poate fi utilizat, stocat și cu cine poate fi împărtășit.

Ring construiește efectiv cea mai mare rețea de supraveghere deținută de corporație, instalată civil, pe care SUA a văzut-o vreodată. Se estimează că 400.000 de dispozitive Ring au fost vândute doar în decembrie 2019 și asta a fost înainte de creșterea globală a vânzărilor online cu amănuntul în timpul pandemiei.

Amazon nu oferă cifre exacte cu privire la câte camere Ring sunt active la un moment dat, dar estimările extrase din datele de vânzări ale gigantului plasează vânzările anuale la sute de milioane de dispozitive.

De când Amazon a cumpărat Ring, în 2018, a intermediat peste 1.800 de parteneriate cu agenții locale de aplicare a legii, care pot solicita conținut video înregistrat de la utilizatorii soneriei fără un mandat. Adică, în doar trei ani, Ring s-a conectat la unul din 10 departamente de poliție din SUA, cu posibilitatea de a accesa conținut înregistrat de la milioane de camere de securitate private de acasă.

Până la sfârșitul lunii aprilie 2021, forțele de ordine au depus peste 22.000 de cereri individuale de accesare a conținutului captat și înregistrat pe camerele Ring.

Infrastructura bazată pe cloud a lui Ring face convenabil agențiilor de aplicare a legii să facă cereri de acces la înregistrări fără mandate, în masă. Deoarece camerele Ring sunt deținute de civili, forțele de ordine primesc o intrare „pe din dos” în înregistrările video private ale persoanelor din spațiul rezidențial și public care altfel ar fi protejate, în temeiul Constituției.

În acest fel, Ring estompează linia dintre munca poliției și supravegherea civilă și transformă sistemul de securitate al locuinței vecinului în informatory, sintetizează avocatul Yesenia Flores.

Deși Ring nu utilizează în prezent recunoașterea facială în camerele sale, Amazon a vândut această tehnologie poliției în trecut.

În urma presiunilor din partea cercetătorilor și a grupurilor pentru drepturile civile, Amazon a făcut o pauză de un an asupra utilizării de către poliție a controversatei sale tehnologii de recunoaștere facială, dar acest moratoriu va expira în luna iunie.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.