Anchetă asupra sistemului „ușilor rotative” din Uniunea Europeană

Funcţionarii de rang înalt din Comisia Europeană care îşi schimbă locul de muncă cu unul în sectorul privat vor face obiectul unei analize mai atente, după ce Ombudsmanul European a anunţat că va lansa o anchetă în această privinţă, relatează dpa.

Astfel de practici, prin care funcţionari europeni importanţi îşi găsesc joburi în sectorul privat, așa-numitul sistem al ușilor rotative reprezintă o „estompare a liniei între interesele publice şi interesul privat”.

După ce îşi încheie mandatele, foştii comisari europeni sunt supuşi unei perioade de doi ani de analiză atentă din punct de vedere profesional, în care nu au voie să exercite presiuni asupra Comisiei în legătură cu orice chestiune legată de fostul lor portofoliu.

În cadrul anchetei, care acoperă perioada 2019-2020, O’Reilly va evalua 100 de dosare ale unor „seniori manageri şi manageri de nivel mediu” din instituţii UE care au solicitat concediu fără plată pentru a putea începe un nou job.

De exemplu, fostul şef la Agenţiei Europene de Apărare Jorge Domecq (foto) a fost angajat în 2020 de grupul Airbus fără a avea aprobarea agenției, ceea ce EDA a considerat că este o încălcare a reglementărilor sale privind personalul. Dar în alte cazuri, Comisia Europeană a dat undă verde acestui tip de rotații.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.