Parlamentul belgian „reevaluează” proiectul Alibaba din Liège

Politicienii belgieni manifestă îngrijorare față de un proiect chinezesc masiv, construit la aeroportul Liège, care ar putea să aibă de-a face mai mult cu spionajul decât cu avioanele, scrie „Politico”.

Membri ai Parlamentului belgian dezbat dacă China încearcă să le acorde spionilor săi un cap de pod în Europa, printr-un hub logistic uriaș, construit de gigantul Alibaba.

Investiția de 100 de milioane de euro a fost salutată inițial de autoritățile belgiene și privită ca un mod de a reanima economia regiunii francofone Valonia și va deveni operațională în cursul acestui an, dacă lucrurile decurg conform planurilor.

Însă atitudinea pozitivă față de China a început să se schimbe în Uniunea Europeană pe fondul sancțiunilor impuse de Bruxelles din cauza suprimării libertăților din Hong Kong și a reprimării minorității uigure din regiunea Xinjiang, consumatorii chinezi răspunzând cu boicotarea unor produse europene.

Trebuie să controlăm acești giganți digitali și să verificăm aceste investiții chinezești fără naivitate. Trebuie să deschidem ochii, să garantăm securitatea noastră, libertățile de bază și să protejăm datele personale ale cetățenilor belgieni”, a declarat Samuel Cogolati, legiuitor din partea partidului ecologist Ecolo.

Dacă până la sanciunile amintite toate erau bune și frumoase cu partenerii chinezi, acum Cogolati l-a presat pe ministrul belgian al Internelor, Vincent Van Quickenborne, să ofere mai multe informații asupra subiectului, iar ministrul a părut destul de îngrijorat.

Ofițeri de informații chinezi ar putea avea acces la zone securizate sensibile ale aeroportului. Importanța economică viitoare a aeroportului Liège pentru China nu poate fi subestimată”, susține oficialul.

Ambasada Chinei din Belgia a respins ferm acuzațiile: „Unii parlamentari belgieni, instituții și presa… suspectează nefondat că proiectul de logistică al Alibaba de la aeroportul Liège cooperează cu activitățile de spionaj ale Chinei și reprezintă o amenințare la adresa vieții private a cetățenilor și a securității naționale. Dar drepturile omului sunt respectate și protejate de legea privind informațiile… a Chinei”, rată Ambasada chineză.

Între timp, pare că această schimbae de atitudine nu a fost de natură decât să redeschidă discuții între cele două părți. Ministrul de Externe chinez Wang Yi a avut o discuție cu omologul său belgian, Sophie Wilmès, și a cerut ca Belgia să „joace un rol constructiv în UE și să promoveze dezvoltarea îndelungată și stabilă a relațiilor dintre UE și China”: „Belgia este inima Europei și a fost de mult timp o punte de legătură a schimburilor China-Europa”, spune Wang.

Valonia cunoaște mult prea bine valoarea acestei punți, întrucât Liège a beneficiat deja enorm de pe urma prezenței gigantului Alibaba.

Potrivit unui purtător de cuvânt al aeroportului orașului, mulțumită în mare parte prezenței Alibaba, numărul coletelor care au ajuns aici a crescut de la 9 milioane în 2018 la 362 de milioane în 2019 și 548 de milioane în 2020.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.