Imnul statului Maryland, „o relicvă a Confederaţiei”

Guvernatorul statului american Maryland a decis renunțarea la imnul statului, ale cărui versuri au fost criticate pentru faptul că erau favorabile Sudului sclavagist din timpul Războiului de Secesiune, informează AFP.

Guvernatorul, republicanul Larry Hogan, a ratificat legea de abrogare a imnului, care a fost adoptată cu o largă majoritate.

Abrogăm imnul de stat, care este o relicvă a Confederaţiei. Este în mod clar învechit şi depăşit”, a explicat guvernatorul american.

Maryland era un stat sclavagist, dar a luptat alături de Uniune în timpul Războiului de Secesiune. Imnul a fost adoptat oficial în 1939, într-o epocă în care segregarea rasială era încă în vigoare în Statele Unite.

Imnul a fost intonat decenii la rând, în timpul ceremoniilor oficiale, dar, din cauza controverselor din utima vreme, organizatorii celebrei curse de cai Preakness Stakes l-au suprimat începând cu ediţia din 2020 a acestei competiţii de hipism.

Autorităţile din Maryland nu au ales deocamdată un cântec care să înlocuiască vechiul imn, însă mai multe proiecte sunt analizate în această perioadă.

Decizia a fost luată în contextul în care în Statele Unite au loc de peste un an dezbateri intense despre trecutul ţării, pe fondul unui val istoric de proteste.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.