ANCOM revizuieste conditiile de utilizare a benzilor de frecvente radio exceptate de la licentiere

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat astazi in consultare publica un proiect de decizie care actualizeaza prevederile deciziei privind frecventele radio ori benzile de frecvente radio exceptate de la regimul de licentiere, in conformitate cu modificarile legislative de la nivel european. Principala modificare consta in extinderea benzii de frecventa in care functioneaza echipamentele destinate radiocomunicatiilor mobile private – PMR 446 (echipamente de tip walkie – talkie), pentru a se permite utilizarea in Romania si a echipamentelor PMR 446 digitale in regim nelicentiat.

Modificari propuse

Proiectul supus consultarii publice urmareste, in principal, actualizarea specificatiei tehnice privind interfata radio RO-IR 15 si corelarea unor termeni utilizati in legislatia de specialitate.

Astfel, se propune extinderea benzii de frecvente radio destinata functionarii echipamentelor PMR 446 in regim nelicentiat pana la 446,2 MHz. Totodata, proiectul de decizie urmareste si permiterea utilizarii, in Romania, a acestei benzi pentru echipamente PMR 446 digitale in regim nelicentiat.

Contextul actual

In prezent, in Romania, in regim nelicentiat, pot functiona doar echipamentele PMR 446 analogice (in banda 446 – 446,1 MHz).

Aceste echipamente pot fi folosite in benzile libere exceptate de la licentiere, dar utilizarea lor in aceste benzi se face numai cu respectarea normelor tehnice in vigoare pentru a se elimina riscul de producere a interferentelor prejudiciabile asupra statiilor de radiocomunicatii care utilizeaza spectrul radio in conformitate cu reglementarile in vigoare.

De asemenea, banda de frecvente utilizata de aceste echipamente nu beneficiaza de protectie radio, indiferent daca interferentele sunt produse de utilizatori similari sau de statii de radiocomunicatii care functioneaza in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Consultare publica

Proiectul de Decizie a presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii pentru modificarea si completarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii nr. 311/2016 privind frecventele radio ori benzile de frecvente radio exceptate de la regimul de licentiere poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 04.10.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la Registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.