Angela Merkel, aleasă de Bundestag pentru a patra oară cancelar

Angela Merkel a fost aleasă miercuri pentru a patra oară cancelar al Germaniei de către Bundestag, camera legislativă inferioară, relatează dpa, AFP şi Reuters.

Merkel (63 de ani) a întrunit 364 din cele 688 de opţiuni exprimate prin vot secret în primul tur de scrutin. Împotriva dnei Merkel au votat 315 deputaţi, iar nouă s-au abţinut de la vot.

Numărul minim necesar de voturi era de 355 din total de 709 de locuri ale Bundestagului. De notat că în favoarea numirii lui Merkel au votat cu 35 mai puţini deputaţi decât majoritatea sa teoretică de 399 de aleşi conservatori şi social-democraţi.

‘Accept acest vot’, a declarat dna Merkel după anunţarea rezultatului

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a propus-o anterior pe Angela Merkel, care conduce cel mai mare partid din Bundestag, Uniunea Creştin-Democrată (DCU), pentru funcţia de cancelar, în conformitate cu legea fundamentală.

Cel de-al patrulea mandat al Angelei Merkel – şi, probabil, ultimul – se anunţă însă cel mai dificil de până acum, după şase luni de blocaj în căutarea unei majorităţi parlamentare.

Merkel se întâlneşte vineri cu Macron la Paris

În altă ordine de idei, cancelarul german  se va întâlni vineri după-amiază cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, transmit dpa şi AFP, citând un anunţ al preşedinţiei franceze.

Cei doi lideri, care au o relaţie puternică de când Macron a fost ales preşedinte al Franţei, se vor întâlni pentru o ‘şedinţă de lucru’.

La rândul său, Emmanuel Macron i-a făcut o vizită dnei Merkel la Berlin la o zi după învestirea lui ca şef al statului francez, în mai 2017.

Dna Merkel a declarat luni că se va deplasa la Paris pentru ‘a pregăti Consiliul European’ din 22-23 martie şi ‘a aduce claritate cu privire la ceea ce considerăm ca fiind etapa următoare’.

Vizita sa la Paris va fi precedată miercuri de cea a noului ministru german de externe, Heiko Maas, după cum a anunţat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Parisul şi Berlinul au promis să dea un impuls comun relansării Uniunii Europene, în plină ascensiune a mişcărilor populiste. Deocamdată însă, Germania nu a dat decât un răspuns vag propunerilor Franţei de crearea a unui buget şi a unui post de ministru de finanţe pentru zona euro.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.