Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Antonescu vrea referendum undeva până la 1 noiembrie

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, spune că perioada optimă pentru organizarea referendumului ar fi „undeva până la 1 noiembrie” sau chiar a doua jumătate a lunii octombrie.

„Ar fi foarte bine dacă referendumul ar putea avea loc undeva până la 1 noiembrie, pentru că ne dorim o prezență cât mai mare. Cred că perioada optimă ar fi a doua jumătate a lunii octombrie”, a declarat, sâmbătă, la digi 24, Antonescu.

Deși a votat pentru introducerea unei prevederi în noua Constituție, prin care familia reprezintă uniunea dintre un bărbat și o femeie, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a ţinut să precizeze că deciziile în Constituţie nu le va lua în funcţie de ce spune Biserica Ortodoxă Română.

Crin Antonescu a susţinut că are loc o revizuire masivă a Constituției, după ce s-a constatat că anumite drepturi nu erau în Legea fundamentală, deși ar fi trebuit prevăzute. „S-au făcut amendamente, printre care unul, absolut corect, legat de ceea ce trebuie să facă statul împotriva discriminării. Nu s-a avut în vedere în 1991, deşi era firesc, ca în Constituție să fie inclusă și orientarea sexuală”, a declarat Crin Antonescu, la Digi 24.

El a explicat că, în acest context, colegii săi au fost de acord ca orientarea sexuală să fie trecută printre criteriile fundamentale pentru a nu fi discriminat, dar a reiterat faptul că nu este de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi cu adopţia. Totuşi, Antonescu a ţinut să sublinieze că Biserica Ortodoxă Română nu va avea un cuvânt decisiv de spus în privinţa Constituţiei.

„Eu respect Biserica Ortodoxă Română, sunt membru al acestei biserici, dar deciziile la Constituţie nu le iau în funcţie de ce spune Biserica Ortodoxă. Evident, iau act. Există poziţii ale Bisericii Ortodoxe cu care nu am fost de acord. Eu socotesc că nu e deloc preocuparea statului ce orientare şi ce comportament, din punct de vedere intim, trebuie să aibă cetăţenii, dar trebuie să fie preocuparea statului să reglementeze, să protejeze şi să garanteze nişte drepturi ale familiei”, a punctat Antonescu.

Adoptarea articolului privind definirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie a fost legată de amendamentul asupra căruia s-a căzut de acord în ceea ce priveşte discriminarea, a declarat, liderul USL, Crin Antonescu.

„Am fost şi sunt de acord cu o asemenea variantă pentru cu socotesc într-adevăr că nu e deloc preocuparea statului şi nu trebuie să stabilească statul deloc ce orientare şi comportament din acest punct de vedere intim până la urmă trebuie să aibă oricare dintre cetăţeni, dar trebuie să fie preocuparea statului să reglementeze, să protejeze şi să garanteze nişte drepturi ale familiei (…) Dacă vorbim despre matricea ei, despre baza, despre modelul ei, acela este, dacă am ajuns să discutăm şi să trebuiască să precizăm lucrul acesta, cea bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, din motive de natură biologică până la motive de natură culturală şi istorică”, a afirmat Antonescu, sambata, la digi24.

Liderul PNL a precizat că nu susţine căsătorii între între persoane de acelaşi sex.

„Pot exista, nota bene, cupluri care îşi desfăşoară viaţa, care convieţuiesc, care împart tot ce au de împărţit, de la sentimente până la bunuri patrimoniale, dar nu în forma familiei, fie că vorbim de căsătoria civilă, fie că vorbim de căsătoria religioasă”, a mai susţinut preşedintele PNL.

Antonescu a menţionat că parteneriatul civil ar putea fi o soluţie.

Parlamentul nu va reveni asupra deciziei privind reducerea pragului la referendum, spune preşedintele Senatului, Crin Antonescu, subliniind că preşedintele Traian Băsescu are dreptul constituţional să retrimită proiectul legislativului dacă decide în acest sens.

„Este dreptul domniei sale (n.r. dacă decide să retrimită la Parlament proiectul). Parlamentul, pot să vă spun, nu va reveni asupra acestei decizii şi vom străbate calendarul pe care legea, Constituţia, îl impune. Cu posibile întârzieri”, a declarat Antonescu, sâmbătă seara, la Digi 24.

Liderul PNL a mai subliniat că Parlamentul va fi unul bicameral, arătând că Opoziţia nu ar trebui să se „scandalizeze”.

„Acesta a fost votul în comisie. Vom vedea care va fi votul plenului Parlamentului, vom vedea care va fi votul cetăţenilor. Eu ştiu următorul lucru: noi, cei din USL, am candidat spunând foarte clar că vrem să modificăm Constituţia, că vrem să păstrăm Parlament bicameral – oamenii ne-au dat votul. Vom vedea după aceea. Nu cred că este ceva care să scandalizeze Opoziţia sub aspectul procedurii”, a arătat el.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri că nu este de acord cu scăderea pragului de validare a unui referendum la 30%, punctând că va reacţiona pe acest subiect în curând.

„Vă asigur că şi eu voi reacţiona şi nu sunt de acord cu un cvorum de 30% . Şi o să vedeţi cum şi nu e departe momentul în care reacţionez”, a declarat Traian Băsescu.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=7589

Publicat de la data iun. 9 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 iunie 2018, 22:20
 

N
Parţial înnourat
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 19 iunie 2018
Zi
 

NE
Predominant însorit
31°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NE
Senin
18°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-06-2018 Ora : 21 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 21:15 si 22:00 In zona : Județul Suceava: Suceava, Gura Humorului, Cajvana, Salcea, Cornu Luncii, Udești, Șcheia, Bosanci, Todirești, Păltinoasa, Grănicești, Ipotești, Rădășeni, Cacica, Moara, Horodniceni, Vulturești, Stroiești, Valea Moldovei, Pârteștii de Jos, Drăgoiești, Berchisesti, Bunești, Ilișești, Comănești, Capu […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-06-2018 Ora : 21 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 21:00 si 22:00 In zona : Județul Suceava: Dolhasca, Liteni, Salcea, Dumbrăveni, Verești, Zvoriștea, Dărmănești, Milișăuți, Grănicești, Dolhești, Satu Mare, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Hânțești, Pătrăuți, Bălcăuți, Zamostea, Siminicea, Grămești, Calafindești, Șerbăuți;Județul Vrancea: Vulturu, Suraia, Tătăranu, Milcovul, Gologanu, Răstoaca, Biliești;Județul […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-06-2018 Ora : 21 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 21:00 si 22:00 In zona : Județul Prahova: Mizil, Colceag, Tomșani, Ceptura, Baba Ana, Gura Vadului, Vadu Săpat, Călugăreni, Jugureni, Fântânele;Județul Buzău: Buzău, Vernești, Vadu Pașii, Merei, Mărăcineni, Costești, Țintești, Pietroasele, Gherăseni, Gălbinași, Breaza, Săhăteni, Ulmeni, Stâlpu, Năeni; Se […]

Loto

Horoscop

 • 106.417 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team