ARADOCS – Open Industry Session 2013, 1-2 iulie, Arad

In 1-2 iulie la Arad are loc prima incercare de constituire a unei comunitati de analiza, reflectie si actiune, preocupata de misiunea si rolul postului public de televiziune, accesul organizatiilor neguvernamentale la media privata si de stat. Fara o implicare a societatii romanesti, este posibil ca in viitor interesul public sa nu mai poata fi deservit de catre programe TV calitative si eficiente, un risc major pentru o societate unde sistemul de valori individuale, gradul de informare si implicarea civica sunt printre cele mai modeste din Uniunea Europeana.

Exponenti ai societatii civile alaturi de reprezentanti ai Societatii Romane de Televiziune, experti din domeniul productiei TV, filmului documentar, televiziunii si politicieni vor discuta un set de propuneri si reguli de conduita, care sa reglementeze relatia dintre societatea civila si postul public de televiziune.

In acelasi timp, acest grup de initiativa isi propune sa descopere disponibilitatea posturilor private de televiziune de a colabora cu producatorii independenti si organizatiile nonguvernamentale, sa analizeze modele de management privat sau reforma ale unor posturi publice de televiziune din occident si modul in care o parte dintre functiunile acestora au fost preluate de catre posturile comerciale sau platformele hibride public – private.

Program :

 -Directorii TVR in dialog cu reprezentantii societatii civile despre prezentul si viitorul televiziunii publice. Participa Claudiu Saftoiu, presedinte director general (PDG) TVR, Irina Radu, director TVR1 si staff-ul SRTV.

-Despre evenimentele recente legate de televiziunea publica din Grecia, ERT si in ce masura situatia din Grecia se poate repeta in Romania in viitor, analiza facuta de catre Tudor Giurgiu, regizor, producator, fost PDG al SRTV si actualul presedinte, director general al SRTV, Claudiu Saftoiu. Invitat special:  Kostas Spyropoulos Manager General al televiziunii publice din Grecia-ERT pana in decembrie 2012.    

-Productii independente finantate din surse public/private capabile sa genereze continut pentru televiziunile publice si private. Participa Claire Aguilar, Executive Content Advisor ITVS, USA.

Cum sa supravietuiesti ca producator independent, cum sa te organizezi si sa te protejezi.  Focus on France cu Christine Camdessus, former CEO Gaumont Television, USPA board, producer. Franta

-Accesul organizatiilor societatii civile din Romania la media publica si privata. In ce masura filmul documentar este  instrumentul premium al ong-urilor  pentru a-si  distribui mesajul catre societate? Proiectul TVR CIVICA – televiziunea societatii civile din Romania. Participa Radu Nicosevici, Președinte, Academia de Advocacy, Catalin Stefanescu  „Garantat 100%” TVR.

-Prezentarea producatorilor si autorilor din Romania: Anca Puiu, producator independent – “Mandragora Film”,  Flavius  Baican „Navetistul Banatean”/Digi24 Timisoara, Vlad Petri, producator independent. Unde ar trebui investiti banii publici, in difuzorii  sau in producatorii de continut ?  Moderator Ada Solomon, producator, castigatoare Golden Bear,  Berlin International Film Festival 2013

Discutie cu Franz Grabner, unul dintre cei mai experimentati commissioning editors din Europa Centrala si de Est despre grila de programe a ORF si procesul de reforma din televiziunea austriaca.

-In ce masura sarcinile televiziunii publice din Romania sunt preluate de catre entitati private ? Sa ne asteptam la mai mult ? George Orbean, project manager Digi 24 Romania, Antoaneta Dohotariu producator general departament productie Digi 24 , Radu Ionita, director department productie Digi 24, Claire Aguilar, Executive Content Advisor ITVS, USA

Unul dintre punctele de atractie ale Aradocs 2013 va fi cu siguranta  proiectia filmului “ 5 Broken Cameras “ film documentar nominalizat la Oscar in 2013 , castigator la Sundance in 2012 ,urmat de o discutie cu Guy Davidi, co-regizor (Israel) si Christine Camdessus, producator (Franta). Proiectia va avea loc in 1 iulie la ora 20:00 in Sala Astoria, Hotel Continental Forum Arad.

Aradocs 2013- OPEN INDUSTRY SESSION este organizat impreuna cu PRIMARIA ARAD, TEATRUL „IOAN SLAVICI” ARAD,

CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI DIN ROMANIA si

European Documentary Network, cu sprijinul Asociatiei Romane pentru Industrie  Electronica si Software si

Audi Porsche Timisoara. 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.