Începe o nouă campanie de lucrări la Roșia Montană

Adoptă o Casă la Roşia Montană este programul de restaurare a patrimoniului cultural de la Roşia Montană, bazat pe voluntariat, implicarea comunitații și donații individuale. Inițiat în 2012 de asociațiile Alburnus Maior și ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie], programul are drept scop salvarea patrimoniului cultural și a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană.

Necesitatea lansării unui program de conservare și restaurare a monumentelor istorice din Roșia Montană aflate în pericol vine în contextul degradării accentuate a patrimoniului cultural al sitului. Acest fapt este generat de lipsa interesului de a prezerva și valorifica patrimoniul din partea autorităților locale și naționale, dar și de acțiunile intensive de demolare desfăşurate de compania minieră, care au condus deja la dispariţia a peste 150 de case cu specific local.

Cea de-a doua sesiune anuală a programului Adoptă o Casă propune continuarea lucrărilor de restaurare a 4 clădiri reprezentative pentru patrimoniul construit al Roșiei Montane. Acestea includ o casă tradiţională din secolul XIX, casa parohială unitariană (sec. XVIII), biserica unitariană (1796) și o casă din Piaţa centrală (1939). Adiacent investiției în patrimoniu pe care programul o implică, Adoptă o Casă stabileşte un parteneriat între proprietarii locali ai clădirilor istorice ce doresc să rămână în  Roşia Montană şi persoane sau organizaţii ce doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea patrimoniului cultural al zonei.

Pentru acest debut de campanie Adoptă o Casă la Roșia Montană beneficiază de sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. Finanțarea vizează reactivarea unor meșteșuguri locale prin implicarea activă a celor care încă le mai practică sau a celor care doresc să le dobândească. Se va desfășura o serie de 5 ateliere despre realizarea șindrilei, lucrări de dulgherie, zidării și tencuieli cu mortar de var, zidării seci (mauri) sau lucrări de tâmplărie.

“Pentru acest an, calendarul lucrărilor a fost fragmentat astfel încât în luna iulie prioritate este acordată casei tradiționale din Țarina și casei parohiale unitariene. O parte din costurile necesare inițierii șantierelor de restaurare sunt asigurate, însă pentru realizarea marii majorități a propunerilor noastre este necesar în continuare sprijinul publicului. Pagina www.adoptaocasa.ro prezintă în detaliu modalitățile de implicare potrivite fiecăruia, opțiunile variind de la donații în materiale precum lemnul necesar, până la participarea timp de mai multe zile la lucrări specifice de restaurare. Ne dorim ca la apelul lansat în acest sezon să răspundă cât mai mulți susținători ai dezvoltării durabile a Roșiei Montane”, a declarat Ştefan Bâlici, vicepreşedinte ARA.

Importanța excepțională a patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană, precum și pericolul grav ce îl amenință a determinat includerea localității în programul european “7 Most Endangered – Europa Noastra”. Campania 2013 Adoptă o Casă generează oportunităţi de conservare directă a clădirilor, atât de necesare Roșiei Montane, unul dintre cele șapte cele mai periclitate situri şi monumente istorice din Europa.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.