Aspecte surprinzătoare despre șomaj…

Dincolo de faptul că este debusolant, că obținerea indemnizației de șomaj poate fi dificilă, că readaptarea la muncă poate fi dificilă și că aproape nimeni nu vrea să simtă că nu are un scop, șomajul, care i-a lovit în pandemie pe atât de mulți dintre cei care încercau să-și revinădupă spectrul crizei anterioare are și specte cel puțin inedite.

Nu este o surpriză faptul că politicienii denaturează – și în unele cazuri, mai ales recent, chiar fabrică total – cifre ale șomajului care să se potrivească agendelor lor.

Aceste rate anunțate nu spun aproape niciodată toată povestea. Întrucât puține surse clarifică pe deplin care sunt adevăratele valori ale șomajului în societatea modern, totul rămâne aproximativ și se limitează la cifre pur și simplu, și acelea bine cosmetizate.

Un exemplu care vine din SUA: senatorul din Florida, Rick Scott, a făcut titluri de presă atunci când asistentul său, Ron DeSantis, a dat în vileag faptul că respectivul congressman a făcut procedura de obținere indemnizației de șomaj atât de complicată, încât era aproape imposibil să se obțină așa ceva. În aceste condiții, rata oficială a șomajului era mereu foarte mică și DeSantis nu se sfia să se laude cu asta.

Șomajul este și un stigmat social – asta în societățile care au un cult și o etică a muncii, firește. O O serie de studii au pus în evidență legături semnificative între șomaj și depresie crescută, anxietate, probleme de sănătate fizică și chiar divorț. „Când ești șomer nu trăiești, doar exiști”, sintetizează doi cercetători australieni.

Mai departe, în condițiile în care persoanele cu vârsta de 55 de ani și peste dețin aproximativ 75% din bogăție și proprietăți în mai toate țările, iar șomajul masiv îi afectează în special pe tineri, o uriașă prăpastie socială tinde să se adâncească și mai mult.

În plus, extinderea pe scară largă a automatizării va spori șomajul în deceniile următoare. Deja tot mai multe locuri de muncă sunt înlocuite de roboți, magazinele alimentare introduc mașini de verificare automată și roboți de inventar, mașinăriile livrează pachete, vehiculele mici automatizate livrează alimente. În timp ce acum 20 de ani, șa ceva era considerat science fiction, acum este un fenomen foarte real, care evoluează rapid.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.