Bank of Cyprus închide sucursala din România timp de o săptămână

Bank of Cyprus România a anunţat că, începând de luni, va suspenda operaţiunile pentru o săptămână pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti, ca urmare a procesului de restructurare prin care trece Banca Centrală din Cipru

Clienţii pot retrage bani de la bancomate, care vor continua să fie alimentate în mod normal, a anunțat sucursala din România.

Cei care vor să retragă sume mai mari din cont trebuie să aștepte până lunea viitoare, când se vor deschide agențiile, adaugă reprezentanții băncii.

“Până la redeschiderea sucursalei şi agenţiilor acesteia din România, clienţii pot folosi reţelele de ATM, iar pentru necesități deosebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul sucursalei Bank of Cyprus”, au declarat reprezentanţii băncii.

Decizia închiderii sucursalei de la București a fost luată de Bancă Centrală a Ciprului, în calitate de autoritate de supraveghere.

Depozitele atrase de la clienţii locali, care ajungeau la 245 milioane de euro la sfârşitul lunii septembrie, sunt garantate, în limita a 100.000 de euro, prin schema de garantare din Cipru.

Potrivit consilierului BNR, Adrian Vasilescu, vânzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucureşti va aduce depozitele constituite la această instituţie sub incidenţa legislaţiei româneşti, suspendarea operaţiunilor până la finalizarea tranzacţiei fiind negociată de săptămâna trecută de BNR cu banca centrală a Ciprului.

„Măsura este luată azi dimineaţă, dar este o măsură negociată, încă de săptămâna trecută. N-am fost luaţi prin surprindere. Decizia lor este o decizie acceptată de BNR (…) Au intervenit bunele relaţii şi capacitatea de negociere şi s-a ajuns la această decizie de suspendare a activităţii în vederea identificării unui cumpărător, măsură care în opinia BNR este o măsură de protecţie a depunătorilor, în sensul că banca cumpărătoare va prelua şi activele şi pasivele, şi depozitele vor trece sub incidenţa legii româneşti”, a spus Adian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit ziarului Financiar.

El a explicat că potrivit reglementărilor în vigoare, Bank of Cyprus, fiind înfiinţată în Cipru, autorizată şi supravegheată de banca centrală din Cipru, se supune oricărei reglementări decise de instituţia din acea ţară.

„Vom afla în zilele următoare dacă există sau nu interes. Eu cred că există şi va fi găsit un cumpărător bun”, a continuat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a arătat că deşi sunt şanse mari pentru perfectarea unei preluări în numai o săptămână, există şi posibilitatea de prelungire a operaţiunii.

„Eu cred că se va rezolva în această săptămână”, a conchis Vasilescu.

Bank of Cyprus a anunţat luni că suspendă operaţiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti, iar clienţii pot retrage bani de la bancomate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la finele săptămânii trecute că activele celor două bănci cu capital cipriot prezente în România reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc, iar fiind o sucursală a unei bănci din Uniunea Europeană, garantarea depozitelor este asigurată prin schiema de garantare din ţara de origine, adică din Cipru.

În alta ordine de idei, bancile cipriote din România, Bank of Cyprus si Marfin Bank, vor fi scoase la vânzare, ca parte a planurilor de restructurare a sectorului bancar din Cipru, a anunţat ministrul de Finanţe al Ciprului, Michalis Sarris, citat de Bancherul.ro.

Banca Centrala a Ciprului a anuntat sambata detaliile privind masurile de bail-in, care prevad nationalizarea unor parti de pana la 60% din depozitele de peste 100.000 de euro ale Bank of Cyprus si in totalitate a celor negarantate din Laiki Bank, actionarul Marfin Bank Romania, care vor fi transferate catre o „bad bank”, unde vor ramane blocate pana la lichidarea bancii.

Potrivit estimarilor guvernului cipriot, masura va afecta 19.000 de detinatori de depozite la Bank of Cyprus, cu o valoare combinata de 8 miliarde de euro. In cazul Laiki este vorba de depozite totale neasigurate de 3,2 miiliarde de euro.

Masurile nu se aplica si bancilor cipriote din Romania si nici altor banci din Cipru, precum sucursalei Bancii Transilvania.

In schimb, sucursalele si subsidiarele bancilor cipriote din strainatate, inclusiv din Romania, vor fi vandute, in timp, a spus Sarris. „Procesul de vanzare va fi gradual, nu va avea loc imediat, pentru ca atunci cand toti cred ca ar trebui sa vinzi, nu poti vinde in cele mai bune conditii”, a spus Sarris, citat de presa internationala.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.