Boc avertizează: Trebuie lasat intact cvorumul de referendum

Fostul premier Emil Boc îi avertizează pe guvernanţii să fie atenţi în ceea ce priveşte modificare Legii referendumului, pentru că Comisia de la Veneţia spune că nu se poate schimba legislaţia în materia referendumului cu un an înainte de o astfel de consultare.

„Am văzut că se pregătesc să modifice Legea referendumului cu privire la cvorumul de participare. În esenţă, modificarea legii se poate, numai că trebuie să fie atenţi că acel cod de bune practici cu privire la referendum al Comisiei de la Veneţia spune că nu se poate modifica legislaţia în materia referendumului, ca de altfel nici în domeniul electoral, cu un an de zile înainte de un referendum sau de alegeri. Acesta a fost şi motivul pentru care legea cu privire la votul uninominal a fost declarată neconstituţională pentru că s-a propus modificarea ei cu mai puţin de un an de zile înainte de alegeri. Să aibă grijă şi la referendum, că suntem în preajma unui referendum cu privire la revizuirea Constituţiei. Nu poţi să modific cvorumul de participare cu un an de zile mai devreme de procesul de revizuire a Constituţiei”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Emil Boc.

El a spus că guvernanţii „ori nu au de gând să revizuiască Constituţia şi toată povestea asta este o minciună, ori dacă doresc să o revizuiască, atunci trebuie să lase intact cvorumul de referendum”.

Întrebat dacă scăderea cvorumului la referendum este o practică normală, fostul premier a arătat că „există în Europa, nu este unică”.

„Ceea ce ne cere Comisia de la Veneţia este să nu o facem arbitrar, pe picior, în timpul desfăşurării jocului, cum s-a făcut în iulie 2012, când era început referendumul şi s-au modificat regulile jocului în timpul jocului. Nu se modifică legea cu un an înainte, ca să existe stabilitate şi predictibilitate, altfel înseamnă că o faci cu dedicaţie pentru cineva”, a afirmat Boc.

Mai mulţi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a declarat, marţi, deputatul PSD Florin Iordache.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.