Bruxismul, sau scrasnitul din dinti, o boala a psihicului

Bruxismul este un termen utilizat in domeniile de specialitate pentru a descrie obiceiul unor persoane de a strange si a scasni din dinti. Acest obicei este practicat in mod inconstient de cele mai multe ori, se manifesta in timpul somnului si are ca efecte negative abrazarea danturii, fisurarea smaltului, provocarea durerilor de cap si a celor faciale. 

De obicei aceasta boala este diagnosticata foarte tarziu deoarece cei care sufera de bruxism nu realizeaza ca prezinta simptomele bolii. Dantura se poate degrada atat de tare, incat de la aplatizarea marginilor dintilor se poate ajunge la  tocirea lor profunda, astfel ca interiorul dintilor devine expus si sensibil. 

Bruxismul este cauzat in principal de probleme psihice cum ar fi stresul, sau de resentimente precum mania sau frustrarea. Foarte predispuse la bruxism sunt si persoanele cu un grad ridicat de agresivitate, de competitivitate, cele care sunt foarte grabite, dar si cele care au dereglari ale somnului, obisnuiesc sa muste anormal, sau au dintii fracturati. 

Exista mai multe metode de tratament pentru bruxism. In cazul in care stresul este cel care a determinat bruxismul, pacientii au nevoie de metode de relaxare. Astfel stomatologul le poate prescrie un relaxant muscular. Totodata, pentru a impiedica tocirea dintilor, pana la inlaturarea obiceiului de a scrasni din dinti pacientului i se poate prescrie o gutiera nocturna, care are menirea sa impiedice manifestarea simptomelor bruxismului in timpul somnului. 

Pentru a ameliora durerile musculare se poate recurge chiar si la terapia fizica, al carei scop este sa determine bruxomanul sa isi schimbe comportamentul, invatand modalitatea adecvata de relaxare a limbii, dintilor si buzelor.

Sursa: informatiiprofesionale.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.