Bulgaria „fură startul” balcanic spre economia verde, atrasă de fondurile UE

Partidele politice din Bulgaria manifestă în ultima perioadă un interes necaracteristic pentru politicile care să facă trecerea țării spre economia verde, proiect atât de drag Bruxelles-ului și care are alocate sume generoase, notează Euractiv.

Cu puțin înaintea alegerilor din 4 aprilie, politicienii promovează intens abordarea care nu a avut niciodată mare susținere în electorat, dar a devenit de interes odată cu alocarea către țara vecină a unor fonduri europene consistente, planul de Refacere și Reziliență aducând Bulgariei 10,4 miliarde de euro, circa 17% din PIB-ul național, din care șase miliarde sunt granturi nerambursabile.

În aceste condiții, proiecția ecologistă în societate s-a schimbat masiv, cel puțin la nivel de mesaj politic, în timp ce realitatea arată că în Bulgaria se înregistrează, de pildă, cea mai scăzută rată de reciclare din UE sau, pe de altă parte, că la scrutinul anterior, Partidul Verde nu a înregistrat nici măcar o jumătate de procent din opțiunile electoratului.

Doar că în ultimii ani, Bulgaria a știut să-și joace cartea europeană. De pildă, atunci când încă se manifesta dorința de a se realiza o uniune monetară, premierul Boyko Borisov condiționa votul țării de intrarea în antecamera zonei euro.

Între timp a intervenit pandemia, dar cine a urmărit felul în care evoluează Bulgaria în ultimii ani și-a putut face o imagine despre felul în care Guvernul de la Sofia face pași deciși pentru a ieși de la periferia Europei, potrivit solidnews.ro.

Așadar, tranziția către o economie verde a acaparat proiecțiile politicienilor din țara de la sud de Dunăre, iar vicepremierul Tomislav Donchev a coagulat tendința într-o declarație relevantă: „Indiferent cine va guverna în perioada următoare sau ce coaliție se va forma, Bulgaria va avea în față sarcina plină de provocări importante de a trece la un nou model de creștere economică, în contextul Green Deal, promovat de Uniunea Europeană”.

La rândul său, formațiunea de stânga, Partidul Socialist Bulgar, principalul opozant al actualei guvernări, are același discurs, vorbind despre transformarea economiei bulgare în jurul digitalizării și al tehnologiilor pe bază de hidrogen.

În hora viitorului economic verde al Bulgariei a intrat și muzicianul-politician Slavi Trifonov, care, în numele Partidului Poporului, al cărui membru este, susține trecerea „la o economie inovativă și verde”, referindu-se la același Acord Verde al Uniunii Europene, omniprezent în discursul politic din campania electorală și pe care se declară gata să-l implementeze și membrii Mișcării pentru Drepturi și Libertăți.

Singurii care se abțin sunt naționaliștii, care privesc dincolo de declarații, spre statisticile Fitch, care arată că țara nu prea va avea capacitatea de a implementa curând acest tip de tranziție, din cauza rămânerilor în urmă în domeniu.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.