China avertizează Uniunea Europeană să nu-i aplice „sancțiuni bazate pe minciuni”

Ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Zhang Ming, a avertizat Bruxelles-ul că sancțiunile pe care le vizează în legătură cu drepturile omului și care se referă la minoritatea uigurilor „sunt bazate pe minciuni și că este mai bine ca Uniunea Europeană să se gândească de două ori înainte de a trece la acțiune, întrucât China nu va renunța la poziția sa și va interpreta sancțiunile ca pe un atac la securitatea și dezvoltarea Chinei”, scrie „Euractiv”.

Așadar, anunțatele sancțiuni ale Uniunii Europene la adresa Chinei, care ar fi recurs la întemnițarea a unui milion de uiguri și a altor minoritari în lagăre de concentrare, în care femeile ar fi sterilizate și ar fi practicată munca forțată, sunt considerate „minciuni”, Beijingul afirmând că în Xinjiang se petrece de fapt un program de educație și de reprofesionalizare.

Țări ca SUA, Marea Britanie sau Franța au înființat și ele centre în care să fie combătută radicalizarea, iar măsurile Chinei nu sunt diferite. În ultimii patru ani, nu a mai existat niciun atac terorist în zonă”, a spus diplomatul chinez, sugerând că programele din aceste tabere ar combate terorismul.

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se vor reuni în cadrul unui summit, pe 25 și 26 martie, pentru a decide calea de acțiune pe acest subiect, altfel foarte delicat, din moment ce China este un partener economic de primă mărime al blocului comunitar, iar acordul care a fost negociat recent pentru extinderea cooperării economice ar putea fi afectat de „coliziunile” pe tema respectării drepturilor omului în statul asiatic, potrivit solidnews.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.