„Bunicuța își cumpără pușcă”

Presa americană detaliază pe marginea creșterii spectaculoase a vânzărilor de arme și muniție. Dealerii americani își freacă mâinile, în timp ce stocurile lor tot scad.

Pandemia de coronavirus a fost însoțită de o creștere a vânzărilor de arme, din cauza tulburărilor sociale, a creșterii criminalității și, nu în puține cazuri, a apetitului crescut pentru vânătoare. A intervenit și o penurie de muniție.

Producătorii nu mai prididesc, dar chiar și așa, multe magazine de arme au rafturi goale și prețurile tot cresc.

Mulți instructori de arme de foc și-au anulat înscrierile la cursuri, deoarece este penurie de muniție”, explică Asociația Națională a Instructorilor de Arme, citat de Associated Press.

În aprilie 2020, la A&J Arms, din Bardonia, New York,, dealerul de arme de foc Arden Frazin a anunțat că puștile AR-15 în stil militar erau deja epuizate.

Recent, același Frazin spunea că „în timpul pandemiei, arme de 8 mm sau 9 mm au fost vândute unor cumpărători pentru prima dată. Cu câte două cutii de muniție fiecare: „Avem 15 distribuitori și fabrica este deschisă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, dar încă nu putem ține pasul cu cererea”.

Ali Flyrich, de la Centrul de Drept „Gifford” pentru prevenirea violenței cu armele, comentează că „la începutul pandemiei, am văzut oameni acumulând hârtie igienică și dezinfectanți. Acum adună muniție”.

Potrivit Fundației Naționale pentru Tir, 20 de milioane de arme au fost vândute numai în 2020. Baza de date FBI National Instant Criminal Background Check System a înregistrat, de asemenea, o creștere a vânzărilor. În 2010, au existat 14,4 milioane de verificări de fond la achizițiile de arme.

Cifra a sărit la aproape 40 de milioane milioane în 2020 și déjà erau 22,2 milioane până în iunie 2021. O poveste similară vine din statul New York.

Vânzările de muniții au crescut de zece ori, spune Joe O’Heary, managerul unui magazine de arme. Văd lucruri pe care nu le-am mai văzut până acum, o mamă singură, cu cărucior, sau o bunicuță care cumpără o pușcă. Acum oricine dorește o armă are o armă. Este minunat pentru afacere”, spune O’Heary.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.