Ridică-te, Române! (Rise up, Romanian) by Remus CERNAT (81)

Exclusivitate

Era odată demult, prin munții Vrancei o bătrânică simpatică ce torcea cu fuiorul niște lână și doinea lin pe prispă, își cânta cu lacrimi în ochi dorul pentru copiii și bărbatul ei. Copiii mari împrăștiați prin lume, bărbatul dus la Domnul.

Ce bărbat frumos și vrednic avusese, înalt, puternic, priceput la toate treburile casei, priceput la toate treburile câmpului și, mai ales, priceput la toate treburile bărbătești ce trebuiesc făcute femeii!

De aia l-a iubit ca pe o icoană căci răposatul i-a dăruit toată dragostea lui, tot răsfățul, toată grija, toată educația și toată bătaia dacă a fost nevoie!… și a fost, căci bătrânica în tinerețe, din cale-afară de frumoasă, credea că este deajuns și cam ardea gazul degeaba dimineața, iar după-amiaza o pierdea în fața oglinzii pieptănându-se și exersându-și zâmbetul ucigător, uitând de muncile din ogradă și bucătărie.

Iar seara când se întorcea omul de la câmp i-o cam dădea pe coajă,… rar dar apăsat și cu multă dragoste. C-așa se bătea femeia în vremurile alea sănătoase – numai foarte bine motivat și numai după ce o ierta de 10 ori la rând cu zâmbetul pe buze, de credea coțohârla că încă e stăpână pe situație și omu doar glumește, apoi a 11-a oară un cartonaș galben, un fel de avertisment cu fața mată, incoloră, inodoră, insipidă! …pe care foarte puține îl luau în serios, doar cele înțelepte…

Și a 12-a greșeală fatală, aducătoare de knock out! Căci dacă se mai scula de jos, era de rău, era semn de mare slăbiciune și dacă nu te strângea de gât sau nu-ți dădea cu toporul în cap sigur îți punea două termometre în următoarea ciorbă! Așa dacă se prăbușea lată, când se trezea credea că a visat sau că a renăscut, sau că a înviat, a mai primit o șansă la fericire, iubire, viață de familie ortodoxă! Și atunci bărbatul ca un bun creștin o ducea sâmbăta și duminica la Biserică unde se întâlnea cu alte tinere soții cu ochii maro, inclusiv coana preoteasă, care tot așa a încercat să se impună în fața soțului și acum caută piatra filozofală, cheia succesului în orice activitate agricolă, medicamentul fericirii universale, tainele mulțumirii bărbatului.

Și uite-așa din vorbă în vorbă, din îmbărbătare în îmbărbătare, din rugăciune în rugăciune, fetele deveneau femei, și învățau că nimic nu-i mai grotesc pe lume decât o făptură suavă, frumoasă, sensibilă, cum a făcut-o Dumnezeu din coasta lui Adam, care se burzuluiește mahalagic sau golănește în fața bărbatului, că genul ăsta de femei cu mustață într-un final crapă în singurătate, apoi  învățau să coasă, să brodeze, să măture fără să facă praf, să spele, să calce, să bată fasolea, să mulgă vaca, să țesale capra, să dea de mâncare diferit la găini, rațe, curci, și să facă cel puțin două feluri de mâncare și un desert în fiecare zi!

Ăsta era medicamentul fericirii și taina mulțumirii bărbatului! Cu cât era femeia mai harnică cu atât se opintea bărbatul în ea seara pe divan de urla cât o țineau plămânii! De aia haitele de lupi, urși, porci mistreți nu se apropie de satele cu femei vrednice! Simfonia urletelor de fericire din miezul nopții fac lupii să spună ”Văleu, aici sunt fiare mai sălbatice și mai înfometate ca noi, să stăm deoparte!”… da ce știu ăștia de la oraș…

Și cum stătea bătrânica pe gânduri depăna câte un ghem mare de lână pentru fiecare fecior! 12 ghemuri adunase ! Și nu născuse decât de 5 ori – de două ori gemeni și de trei ori tripleți! Nu și-a refuzat niciodată bărbatul! Îl iubea prea mult! L-a luat Domnul la timp … otrăvit! Pentru că nu putea să-l bată nimeni l-au otrăvit! 7 sate din jurul lui îi știau de frică și îi purtau respect.

Nu bătea decât hoți și bețivi violenți. Pe ultimul l-a bătut rău că i-a făcut nevasta iepuroaică…nu se știe care dintre ticăloși s-a răzbunat, însă a plecat la Domnul împăcat . Toți copii erau acum mari, școliți, fiecare cu meseria lui, din păcate nici unul n-a rămas în sat, toți și-au găsit de lucru departe de casă, unii chiar departe de țară. Doi în agricultură, doi în geologie, trei în construcții, trei în finanțe-bănci și ultimii trei, cei mai neastâmpărați, mai bogați dar și mai teribiliști în IT. De la softiști, programatori au ajuns la cel mai periculos level de hacking, intrau ca vodă în lobodă prin toate băncile, CIA, FBI , MI6 etc…și nu se lăcomeau, 99% din banii luați de la marile corporații, holdinguri se întorceau la micile firme cinstite falimentate artificial.

Când au văzut serviciile secrete ce dezordine fac cei trei mușchetari, și că nu pot fi prinși nicicum, le-au facut o ofertă prin decret prezidențial extrem de greu de refuzat, cu foarte multe zerouri! După multă cugetare cei trei frați au acceptat târgul cu două condiții cam incomode – să li se curețe dosarele la toți trei și doar unul să lucreze! … de-acasă… adică tot incognito! Ceilalți doi să fie back-up/ asigurare. Toți cei 12 frați aveau pe telefon imagini Live cu gospodăria mamei de la țară, așa că orice nevoie se rezolva online în 15-30 minute. Orice pericol se îndepărta chiar și mai repede!

Toate cele 7 sate dimprejur primeau tot felul de fonduri, sponsorizări, granturi, burse și clasicele tiruri cu ajutoare de la cei 12 frați așa că bătrâna mamă era foarte iubită, respectată și protejată în zonă. I se spunea Mama Vrâncioaia ca băbuța lui Ștefan Cel Mare și Sfânt care și-a trimis cei șapte băieți să adune oșteni pentru Vodă ca să-i bată pe turci! Unii spun că în vremile din urmă mulți dintre oamenii de nădejde ai Domnului se vor reîncarna ca să-i susțină pe cei neajutorați.

Alții spun că asta e o copilărie. Și o erezie pe deasupra! Eu fac parte din ”alții”… e ca și cum L-ai face pe Atotputernicul, Atoateștiutorul, Făcătorul Cerului și al Pământului lipsit de imaginație.  Adică n-ar fi în stare să creeze alte ființe valoroase unice și irepetabile și apelează la  lucrări mai vechi. Dumnezeu nu copiază, nu se repetă, toată creația Lui e perfectă și unică! Sfânta Scriptură spune la fel în Scrisoarea către evrei 9:27 ”Și așa i-a fost dat omului, o dată să moară după care să vină judecata”.

Dar să nu divagăm, cei 12 frați erau crescuți cu dragoste de muncă, cu frică de Dumnezeu și cu un spirit al dreptății foarte pronunțat! Se antrenau de mici la exerciții fizice, trânte și fiecare avea sacul lui personal de box (umplut cu nuci, porumb, grâu sau lână în funcție de vârstă). Așa că, în afară de șapte ani de-acasă, cultură duhovnicească erau buni și la bătaie. Cu sufletele curate erau foarte prietenoși și amuzanți; cu personajele negative erau necruțători.

Nu știu cum făceau dar, catalizatori cum erau,  în jurul lor se adunau o grămadă de oameni inimoși dispuși să ajute iar mafioții, hoții, politicienii corupți, afaceriștii frauduloși, bombardierii ori începeau să meargă la Biserică și se reorientau ori dispăreau din oraș pe nesimțite! Știrile din ziare erau total neverosimile: Niște mineri misterioși au convins o corporație străină să oprească exploatarea aurului cu cianuri la minele din Baia Mare, Roșia Montană și Bucegi, să-și retragă utilajele și să doneze 10 miliarde de euro pentru refacerea ecosistemului afectat, iar prefecții implicați se obligă să facă niște plăți compensatorii consistente pentru toți sătenii abuzați!

O altă corporație vestită și-a anulat contractele de exploatare a lemnului din Parcul Național Retezat și alte habitate forestiere protejate de UNESCO. Ca să evite amenzile ecologiste au fost de acord să doneze municipalității și familiilor nedreptățite 20 miliarde de euro  pentru pagubele comise 30 de ani și daune morale! Prefecții și-au autodenunțat fraudele și s-a procedat la sechestrarea întregilor averi și muncă în folosul comunității pe viață! Zeci de corporații gigantice, celebre în toată lumea, au început să plătească datoriile la fisc restante de 30 de ani în valoare de zeci de miliarde de euro.

O firmă importantă de transport valori din Londra se îndreaptă grăbit spre noi cu Aurul României, o altă firmă similară rusească întoarce în țară Tezaurul de la Pietroasa! Un politician vestit care lucra la o lege total nedreaptă prin care interzice țăranului român să crească porc în ograda lui și să fie obligat să consume numai carne de import, ei bine, a paralizat parțial din cauza unui sandwish cu porc! Acum va avea timp din belșug să reflecteze la echitabilitatea legii în timp ce va cugeta existențial: cine-i om și cine-i porc!

Mai mulți directori de spitale promotori ai vaccinurilor cu modificatori genetici și doi secretari de stat din Ministerul Sănătății au fost de acord  să se vaccineze în direct la televiziunea națională alături de familiile lor cu toate cele 3 tipuri de vaccin! Copiii deja au început să aibă niște manifestări tipice malariei și epilepsiei…

O grămadă considerabilă de funcționari de stat au început să-și facă Mea Culpa pe canalele clasice de socializare și încearcă să-și reabiliteze imaginea prin numeroase acte de caritate….

Însă procesul de despătimire e lung și anevoios! …și probabil mai mult de jumate vor rămâne de partea întunericului! Li se va părea mult mai comod sau mult prea târziu! Dar niciodată nu e prea prea târziu sau mai bine mai târziu decât niciodată!

Și când Mama Vrâncioaia a căzut la pat toate cele 12 vlăstare de stejar s-au grăbit să-și vadă măicuța scumpă pentru ultima dată. A apucat să le spună doar: ”Să vă purtați cu cinste numele și oricât de justițiari veți fi să nu omorâți niciodată pe nimeni ! Dreptul la viață și la moarte Îl are doar Bunul Dumnezeu! Pedepsiți-i, dar lăsați-i în viață să aibă timp să se căiască! Acum mergeți să adunați oșteni că după cum merg lucrurile în țara asta nu sunt decât două șanse ori pace în prosperitate ori mucenicie ! ” …și a închis ochii

PS 1: În pop-art-ul de azi Dumnezeu Tatăl si Porumbelul Alb, simbolul Duhului Sfânt ….în armură, dă Binecuvântare la Sabie celor 12 Cavaleri Cruciați/Templieri/ Mucenici, căci răul a depășit toate limitele!

PS 2: Sus Nația Română! Sus cu Ea!

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus CERNAT – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există!

Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

 

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism?

Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.