„Le Monde Diplomatique”: „Balcanii redescoperă socialismul”

Timp de trei decenii, însăși ideea socialismului a fost tabu în Croația. Am readus-o în arena politică”, a spus Katarina Peović, în calitate de candidată a Frontului Muncitorilor la Președinție în 2019, dar nu i-a folosit la nimic – a câștigat doar 1,12% din voturi.

Doar că asta s-a schimbat rapid. La alegerile parlamentare din 2020, o coaliție de stânga, inclusiv Frontul Muncitorilor, a obținut 7% din voturi și șapte locuri în Parlament; iar în luna mai a acestui an, coaliția a obținut majoritatea absolută în consiliul orașului Zagreb, în timp ce candidatul său la funcția de primar, Tomislav Tomašević (foto), a fost ales cu 65% din voturi.

Acest suport reînnoit pentru stânga a început în Slovenia, unde Partidul Levica a câștigat primele locuri parlamentare în 2014. Deputatul Luka Mesec explică: „Slovenia are încă o puternică tradiție de stânga. Generația mea a suferit toată forța crizei globale în 2008, iar oamenii și-au dat seama că nu vor exista locuri de muncă pentru toți și că lucrurile nu se vor îmbunătăți singure. Nu a fost suficient să înțeleagă ce se întâmplă; trebuiau să schimbe și societatea”. Levica din Slovenia este membru al stângii europene, care include Partidul Comunist Francez, Die Linke și coaliția Syriza, din Grecia.

Revolta cetățenilor din iarna lui 2012 a fost o experiență formativă pentru noua generație de stânga a Sloveniei. Actualul prim-ministru conservator Janez Janša, pe atunci la al doilea mandat, implementa o austeritate dură, reducând salariile din sectorul public și punând în aplicare reduceri în sănătate și educație.

În cele din urmă, a fost forțat să renunțe la funcție, în februarie 2013, după săptămâni de proteste pentru implicarea sa în scandaluri de corupție și a fost reales abia în martie 2020. Cu alt discurs și alte politici…

Scriitorul Igor Štiks, unul dintre liderii protestelor studențești din Croația, din 2009, explică redescoperirea stângii în țara sa: „Criza din 2008 a zguduit societatea și oamenii au început să pună la îndoială multe lucruri.Studenții s-au opus modelului neoliberal pe care UE a vrut să-l impună învățământului superior. Principala lor cerere a fost ca educația să fie gratuită, de la grădiniță până la studii postuniversitare. La fel ca în Slovenia, în 2012, mișcarea a contribuit la formarea unei întregi generații de activiști”.

„Tranziția neoliberală ne-a luat totul”

În februarie 2014, mișcarea adunărilor cetățenilor s-a răspândit prin Bosnia-Herțegovina, începând din orașul industrial Tuzla. Cetățenii obișnuiți și muncitorii din fabricile privatizate care își cereau salariile neplătite au ocupat birourile adunării cantonale, protestând față de modelul economic neoliberal pe care Bosnia-Herțegovina îl adoptase și condamnând diviziunile naționale și, relevant, au subliniat că cuvântul „foame” este același în bosniacă, croată și sârbă.

Evoluțiile din Croația și Slovenia încurajează acum mișcările din Serbia. Un partid de stânga radicală a fost înființat în septembrie 2020, ca succesor al Uniunii Social Democrate.

Stânga emergentă se află la intersecția a două tradiții: cea a luptelor muncitorilor și cea a experimentelor axate pe apărarea bunurilor comune. În Balcani, asta ia forma unor demonstrații și acțiuni locale.

Tranziția neoliberală ne-a luat totul: slujbele noastre, fabricile noastre, viitorul nostru … Tot ce ne-a rămas este apă, aer și natură, iar acum vor să ne ia chiar și pe noi”, crede Aleksandar Vemić, un apărător al râului Bukovica din Muntenegru.

În august 2020, proteste fără precedent, care au depășit diviziunile identitare din societatea muntenegreană, au contribuit la căderea guvernului lui Milo Đukanović.

Mișcarea Acțiunea Reformată Unită, pilon al noului guvern, este afiliată la Verzii europeni și se poziționează ca o mișcare de stânga”, notează articolul semnat de jurnaliștii Jean-Arnault Dérens și Laurent Geslin.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.