Camere private ale lui Freud, libere pentru turiști
Muzeul „Sigmund Freud”, din Viena, s-a redeschis după o perioadă de renovare, iar publicul are acces în premieră la toate camerele private şi de lucru ale fondatorului psihanalizei, informează DPA.
După o perioadă de renovare şi transformare care a durat 18 luni, spaţiul expoziţional s-a dublat, ajungând la 550 de metri pătraţi, a precizat directoarea muzeului, Monika Pessler.
Casa în care Freud a locuit timp de 47 de ani înainte să se refugieze la Londra din cauza naziştilor, în 1938, care funcţionează ca muzeu din 1970, a avut aproximativ 110.000 de vizitatori în fiecare an.
Pe lângă trei noi expoziţii permanente, redeschiderea aduce în prim-plan fostul apartament al familiei Freud şi biroul de lucru a psihanalistului şi al fiicei sale, Anna.
Notiţe, ediţii princeps, fotografii şi obiecte personale – precum geanta de medic gravată cu iniţialele sale – oferă o perspectivă completă asupra carierei celebrului medic.
Cei interesaţi au, de asemenea, acces, începând cu octombrie 2020, la cele circa 40.000 de lucrări găzduite în bibliotecă, a mai spus Monika Pessler. Este considerată cea mai mare bibliotecă specializată în psihanaliză din Europa.
Nu a fost realizată o reconstrucţie istorică a încăperilor.
„Freud a avut oportunitatea de a lua cu el obiectele pe care le deţinea atunci când a plecat în exil la Londra şi este important pentru noi să păstrăm aceste spaţii goale, ca o metaforă a pierderii culturii şi umanităţii sub regimul de teroare al naţional-socialismului şi să le marcăm ca fiind spaţii goale”, a explicat directoarea muzeului.
În vremea naziştilor, imobilul de pe strada Berggasse din Viena a servit şi drept locuinţă colectivă pentru evrei, iar 76 de persoane au fost forţate să aştepte în acea clădire deportarea către lagărele de exterminare.
Sigmund Freud a părăsit imobilul de la numărul 19 pe 4 iunie 1938 şi a murit în exil, la Londra, în 1939. Patru dintre surorile sale au fost victime ale Holocaustului.