Cancelarul Austriei, anchetat de procurorii anticorupție

Procurorii anticorupţie din Austria îl anchetează pe actualul cancelar, Sebastian Kurz, în legătură cu o posibilă mărturie falsă făcută în comisia parlamentară care investighează consecinţele scandalului, care a dus la căderea guvernului precedent.

Într-o conferinţă de presă, Kurz a declarat că el şi şeful său de cabinet fac obiectul unei anchete.

Comisia parlamentară de anchetă investighează presupusa negociere a unor funcţii politice şi posibila influenţă a donaţiilor pentru partid asupra deciziilor politice în timpul guvernului precedent – criza a permis accederea la putere a lui Kurz, de altfel.

În 2019, coaliţia între conservatori şi extrema dreaptă a căzut, după ce preşedintele Partidului Libertăţii austriac, Heinz-Christian Strache, candidat în alegerile parlamentare, a fost filmat într-o vilă din Ibiza dispus să se compromită în schimbul unor finanţări oculte. Recent, Strache a fost inculpat pentru corupţie.

Potrivit anchetei curente, cancelarul şi şeful său de cabinet au negat că ar fi existat o complicitate în cazul numirii lui Thomas Schmid, un apropiat al lui Sebastian Kurz, în funcţia de director al companiei de stat ÖBAG.

Kurz a afirmat că nu se gândeşte să demisioneze, chiar dacă va fi condamnat.

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.