CCR: Taxa clawback este neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională taxa de clawback. Este contrară prevederilor referitoare la așezarea justă a sarcinilor fiscale.

Prin taxa clawback, motivează CCR, s-ar ajunge la suprataxarea unei valori care are „statut de sumă colectată”, cu titlu de taxă pe valoare adăugată, lucru contrar principiului justei așezări a sarcinilor fiscale din Constituție.

Aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor din Constituție, iar includerea TVA în valoarea totală a vânzărilor de medicamente, în raport cu care se calculează clawback este neconstituţională, informează Curtea Constituțională.

CCR a constatat că, în virtutea principiului general valabil în materie fiscală, impozitele şi taxele se aplică asupra materiei impozabile – venituri sau bunuri, nu şi asupra celorlalte impozite.

Excepția de neconstituţionalitate urmează să fie admisă sub acest aspect.

Din prevederile criticate rezultă că taxa de clawback se datorează consumului total de medicamente, generat atât de consumul de medicamente cuprinse în programele națioale de sănătate, cât și de consumul de medicamente care nu formează obiectul unor astfel de programe.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.