CE: Restricţiile pe piaţa muncii pentru români se încheie irevocabil în 31 decembrie 2013

 Comisia Europeană a asigurat, la reuniunea EPSCO de la Bruxelles, că restricţiile de acces pe pieţele muncii din unele state membre pentru lucrătorii români şi bulgari se vor încheia în mod irevocabil în data de 31 decembrie 2013, informează, duminică, Ministerul Muncii.

„În comunicarea cu privire la restricţiile de acces pe pieţele muncii din unele state membre pentru lucrătorii români şi bulgari, Comisia a asigurat că acestea se vor încheia în mod irevocabil în data de 31 decembrie 2013”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii.

Consiliul a adoptat Recomandarea privind înfiinţarea unei garanţii pentru tineret, instrument care urmăreşte implementarea de către statele membre a unor măsuri menite a reduce şomajul în rândul tinerilor.

Potrivit sursei citate, ministrul român a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Olanda, Marea Britanie şi Belgia, acestea vizând identificarea de modalităţi concrete de cooperare bilaterală, în special în vederea asigurării protecţiei drepturilor lucrătorilor români, combaterea muncii la negru, cooperarea în domeniul ocupării forţei de muncă şi pensiilor.

Românii care merg în Regatul Unit trebuie să se bucure din ianuarie 2014 de aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi la fel ca drepturile de care beneficiază cetăţenii britanici în ţările UE, a declarat, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, duminică, la postul britanic Sky News.

„Poziţia noastră a fost clară. Nu este doar o poziţie a României, ci este o poziţie europeană. Pentru acei cetăţeni europeni care respectă regulile, directiva europeană, regulile europene şi naţionale, cred că nu trebuie luate în calcul numai obligaţii, ci şi drepturi. Cred că acesta este tratamentul corect, care este de altfel aplicabil şi cetăţenilor britanici din toate statele membre UE. Cred că tot ceea ce funcţionează pentru britanici trebuie să funcţioneze şi pentru ceilalţi europeni, incluzând şi românii”, a spus Corlăţean, după ce a fost întrebat despre discuţiile din Marea Britanie referitoare la restricţionarea accesului pentru români şi bulgari la unele beneficii sociale.

Întrebat dacă are în vedere acţiuni legale dacă aceste drepturi le vor fi negate românilor în Marea Britanie, Corlăţean a arătat că a primit asigurări de la oficialii britanici că vor aplica Directiv 38 în domeniu şi că nu crede că dacă legislaţia europeană va fi respectată e nevoie de o discuţie privind sancţiuni legale.

„Noi nu vorbim despre români ca imigranţi, noi suntem cetăţeni europeni. Noi suntem cetăţeni europeni, aşadar avem drepturile noastre legitime în conformitate cu Tratatele UE”, a spus Corlăţean, care a insistat că a primit asigurări din partea Guvernului britanic că restricţiile de muncă vor fi ridicate începând cu 1 ianuarie 2014.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.