Chiţoiu: Economia subterană a României, undeva între 3,5% – 8% din PIB

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat la Realitatea TV că economia subterană a României, deşi este greu de cuantificat, oscilează undeva între 3,5% – 8% din PIB.  Totodată, a spus el, 2-3% din PIBul Romaniei pleaca in paradisurile fiscale. Asta inseamna 3-4 mld de euro.

Totodată, şeful MF a precizat că 1 ianuarie 2014 ne va aduce fie o impozitare mai mică a forţei de muncă fie o revenire la o taxă pe valoare adăugată de 19%, cu 5 la sută sub nivelul actual.

„Anul acesta nu va creşte nici un impozit, nici o taxă, nici o contribuţie. Din 1 ianuarie 2014 vrem să adoptăm scăderea  TVA de la 24% la 19% sau a CAS cu 5%. Sunt adeptul ca începând cu 1 ianuarie 2014 să reducem ori TVA ori CAS. Nu se pot implementa ambele. Ori una ori alta. Cealaltă peste un an de zile” a declarat Daniel Chiţoiu la emisiunea Perspectiva.

Ministrul a adăugat că Guvernul doreşte să facă noi reduceri de cheltuieli. „La toate instituţiile de stat, aparatul central ar putea suporta o reducere de medie de 15%. La 15 aprilie vrem să mergem în guvern şi să stabilim reducerile de personal şi cheltuieli”, a spus Chiţoiu.

Sursa: REALITATEA.NET

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.