Congresul SUA promovează „păstrarea fermelor americane în mâini americane”

Există puține teme asupra cărora republicanii și democrații din Congresul SUA cad de acord, dar iată una crucială. Congresmenii din ambele părți ale spectrului politic american analizează măsuri pentru a contracara achizițiile străine de bunuri imobiliare agricole primare.

Este o urmare a cererilor unor guverne ale statelor americane, care au avansat propuneri în aces sens, avertizând că prezența Chinei în sistemul alimentar american prezintă un risc de securitate națională.

Reprezentanți de frunte ai Senatului și-au declarat deja susținerea pentru eforturile „de a menține fermele americane în mâinile americane”.

Dezbaterea cu privire la proprietatea fermelor din SUA vine pe fondul eforturilor Congresului și ale Administrației Biden de a reduce dependența economică a națiunii de China, în special în industriile cheie, cum ar fi alimentele, semiconductorii sau mineralele considerate cruciale pentru lanțul de aprovizionare.

Apelul pentru limite mai stricte cu privire la cine deține fermele americane a venit de la o gamă largă de lideri politici, de la fostul vicepreședinte Mike Pence până la Senatorea Elizabeth Warren.

America nu poate permite Chinei să ne controleze aprovizionarea cu alimente”, a tras alarma Pence, în timpul unui discurs la Conservative Heritage Foundation, îndemnându-l pe președintele Joe Biden „să pună capăt tuturor subvențiilor agricole pentru terenurile deținute de cetățeni străini”.

Firmele chineze și-au extins masiv prezența în agricultura americană în ultimul deceniu, prin achiziții de terenuri și de mari companii agricole, cum ar fi gigantul de procesare a cărnii de porc Smithfield Foods.

Până la începutul anului 2020, proprietari chinezi controlau terenuri în valoare de aproape două miliarde de dolari, inclusiv terenuri utilizate pentru agricultură, ferme și silvicultură, potrivit Departamentului pentru Agricultură.

Chiar dacă este mai puțin decât ce dețin străinii prin Canada sau prin Europa, și puțin din totalul arabil al țării, creșterea numărului achizițiilor și conexiunile potențiale ale cumpărătorilor determină politicienii de peste Ocean să ia măsuri din timp.

Investițiile străine îi descurajează pe fermierii autohtoni

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite atrăgea atenția încă din anul 2018 că investițiile agricole ale Chinei în alte națiuni au crescut de peste zece ori din 2009. Partidul Comunist a sprijinit activ astfel de mișcări, ca parte a proiectului „ Belt and Road.

Tendința actuală din SUA ne conduce spre tabloul creării unui monopol al terenurilor agricole deținute de China”, a atras atenția republicanul Dan Newhouse.

Ca urmare a tuturor acestor dezbateri, a fost adoptat rapid amendamentul Newhouse la proiectul de lege privind cheltuielile pentru Agricultură, care va bloca orice achiziții agricole noi efectuate de companii care sunt controlate în totalitate sau parțial de guvernul chinez și interzice fermelor deținute din China să aibă acces la programele federale de sprijin.

Noua legislație este în procedură de a trece prin Congres chiar în această perioadă.

Examinarea operațiunilor agricole deținute de străini care beneficiază de subvenții a crescut în ultimii ani, după ce conglomeratele de ambalare a cărnii, precum filiala americană a JBS cu capital brazilian, au primit sprijin în valoare de milioane de dolari începând din 2018.

Accentul reînnoit asupra reducerii achizițiilor de ferme străine vine în momentul în care președintele Biden și secretarul pentru agricultură, Tom Vilsack, lansează o serie de acțiuni de consolidare a lanțului de aprovizionare cu alimente, care efort include un control mai puternic al companiilor mari, precum și planuri de a întări cerințele pentru ca produsele din carne, de pildă, să fie etichetate „Produs în SUA”.

Câteva state, inclusiv centre agricole de top, precum Iowa și Minnesota, au deja implementate restricții diferite asupra proprietății străine a terenurilor lor agricole, întrucât, deși o lege din 1978 îi obligă pe cetățenii străini să-și raporteze exploatațiile agricole de pe teritoriul american către Departamentul pentru Agricultură, investitorii străini pot înființa companii cu răspundere limitată și pot desemna un proprietar american, controlând operațiunea din culise, explică Joe Maxwell, președintele grupului Family Farm Action.

Mai mult, investițiile străine îi descurajează pe fermierii americani, care nu mai pot cumpăra ferme pentru că proprietarii din afara SUA cresc prețurile.

„Aceste investiții străine măresc în mod artificial valoarea terenurilor respective, ceea ce le refuză tinerilor americani oportunitățile de a a-și face exploatații agricole”, adaugă Maxwell.

Ce se întâmplă în aceste zile în Congresul SUA pe această temă demonstrează că politicienii de la Washington au auzit aceste alarme și înțeleg ce înseamnă securitatea alimentară a țării…

Roxana Istudor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.