Consumerismul alimentează profiturile transportului transfrontalier de deșeuri

Deșeurile sunt peste tot, iar transportul lor transfrontalier a devenit o adevărată industrie. Pe de altă parte, industria modei produce 10% din totalul emisiilor de carbon ale umanității, mai multe emisii decât toate zborurile internaționale și transportul maritim la un loc – și este al doilea consumator de apă din lume.

Concret, pentru un tricou se consumă tot atâta apă câtă ar avea nevoie de o persoană timp de trei ani și jumătate, în condiții de hidratare optimă.

Pentru o pereche de jeanși, e și mai rău – peste 7.500 de litri de apă, necesar de hidratare a unei persoane pentru zece ani.

Numai în Uzbekistan, producția masivă de bumbac necesar poftei insațiabile a oamenilor de a avea 15 perechi de jeanși și zeci de tricouri de persoană a secat în 50 de ani unul dintre cei mai mari lacuri din lume, Aral, care astăzi este aproape un deșert.

Alte date: 85% din toate textilele merg la gunoi în fiecare an, producția de îmbrăcăminte s-a dublat în mai puțin de 15 ani, iar timpul de purtare a scăzut la jumătate.

În Europa, companiile de modă au trecut de la o ofertă medie de două colecții pe an în 2000 la cinci în 2011, cu mărci care au depășit orice limită – Zara scoate 24 de colecții pe an, în timp ce H&M oferă între 12 și 16.

Echivalentul unui camion plin cu haine date la gunoi aproape noi este ars în fiecare secundă. Între timp, spălarea hainelor eliberează 500.000 de tone de microfibre în ocean în fiecare an – echivalentul a 50 de miliarde de sticle de plastic.

Și asta doar în dreptul modei, fără să luăm în calcul electrocasnicele sau industria frumuseții – cu un singur duș, o persoană trimite spre apele râurilor, mărilor și oceanelor peste 100.000 de miniparticule din plastic, pe care filtrele de apă nu le potopri.

Această industrie ambalează și ambalează și ambalează în plastic – încă din 2015, cercetările mondiale arătau că ambalajele din plastic ale industriei înfrumusețării adunau 146 de milioane de tone pe an.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.