Contestarea unei amenzi contravenţionale nu mai este gratuită

Cât te costă acum să conteşti un proces verbal în instanţă, dar şi care e noua procedură ce trebuie urmată, conform Noului Cod de Procedura Civilă, intrat în vigoare în 15 februarie 2013, după aproape un an de zile de amânări.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, orice proces-verbal de constatare a contraventiei poate fi contestat in instanta, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia. Pana in aceasta vara, introducerea unei astfel de plangeri era gratuita si scutita de la plata taxei judiciare de timbru, conform OG nr. 2/2001.

Din 29 iunie, insa, dispozitiile au fost modificate de OUG nr. 80/2013, de consultat in subsolul textului, care stabileste, la art. 19, ca „in materie contraventionala, plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate se taxeaza cu 20 lei”. Potrivit Gabrielei Pintea, consilier juridic aceasta este si singura suma pe care o plateste un contravenient atunci cand introduce o plangere pe rolul instantei.

Juristul mentioneaza, de asemenea, ca taxa este una fixa si nu depinde in niciun fel de tipul contraventiei impotriva careia se depune plangerea. „Art.19 din OUG nr. 80/2013, care stabileste aceasta taxa judiciara de timbru, nu distinge intre diferitele domenii ale materiei contraventionalului. Or, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul sau nu poate si nu are voie sa distinga”, subliniaza Pintea. Aceeasi suma de 20 de lei se va achita si in cazul in care petentul va formula cale de atac impotriva hotararii judecatoresti prin care s-a solutionat plangerea. Cum contesti un proces verbal de contraventie? Procedurile de contestare a procesului verbal de contraventie au fost modificate usor incepand din 15 februarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila.

Spre exemplu, daca primiti o amenda rutiera, puteti formula plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei, pe care o veti depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Atentie! Confom explicatiilor Gabrielei Pintea, de la aceasta regula fac exceptie plangerile formulate impotriva proceselor verbale de contraventie intocmite potrivit OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, plangeri care se depun la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul contravenientul.

Juristul mentioneaza, de asemenea, ca plangerea va fi insotita de copia procesului-verbal de contraventie, de taxa judiciara de timbru de 20 de lei, precum si de orice alte inscrisuri de care contravenientul intelege sa se foloseasca in sustinerea celor aratate in plangere. Astfel, daca in plangere contravenientul propune administrarea probei cu martori, in cuprinsul acesteia vor fi mentionate numele, prenumele si domiciliul martorilor. Dupa depunerea plangerii, sunt aplicabile noile dispozitii prevazute de NCPC cu privire la verificarea cererii si regularizarea acesteia, dupa cum a mentionat avocatul Claudiu Lascoschi,.

Astfel, completul caruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifica, de indata, daca cererea de chemare in judecata indeplineste toate cerintele prevazute de lege si cuprinde urmatoarele:

  •  numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor.

De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant.

  • numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional
  • obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare.
  • aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
  • aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere;
  • semnatura.

Cererea de chemare in judecata in Noul Cod de Procedura Civila: Ce s-a schimbat din 15 februarie? Posibilitatea persoanei de a-si valorifica drepturile ori interesele legitime prin concursul Justitiei se realizeaza printr-o cerere adresata instantei de judecata – cererea de chemare in judecata. Incepand cu 15 februarie, data de intrare in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila, anumite aspecte referitoare la acest document, precum si la procedura de regularizare a cererii au fost modificate. Desi au trecut aproape 3 luni de la intrarea in vigoare a noilor dispozitii in domeniu, controversele nu au incetat sa apara in mediul juridic romanesc, justitiabilii intalnind numeroase probleme in practica.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.