Contrabanda cu ţigarete a crescut până la 15% în septembrie

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în septembrie 2013 până la 15%, faţă de 11,8% in iulie, conform datelor companiei de cercetare Novel. În ultimii doi ani, contrabanda cu tigarete s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală a ţigaretelor.

”Dupa tendinta continua de scadere din ultimele sase luni, comertul ilicit cu tigarete a crescut semnificativ, cu 3,2 pp, ajungand in septembrie la 15%. Cu exceptia regiunilor Centru si Sud, in toate celelalte regiuni notam cresteri, cele mai importante fiind inregistrate in Bucuresti (cu 6,2 pp. fata de iulie) si Nord-Vest (cu 7,6 pp.). Regiunea Vest, cu o pondere a contrabandei de 30,1% redevine cea mai afectata de comertul ilicit, urmata de Nord-Est (29,3%) si Nord-Vest (22,1%). Asa numitele produse “Cheap Whites” detin cea mai mare pondere (36,8%), continuand tendinta ascendenta. Produsele cu timbru de Ucraina inregistreaza o usoara crestere, furnizand 24,8% din comertul ilicit, iar produsele cu timbru de Moldova o usoara scadere (20,9%). Fluxul produselor provenite din Serbia continua tendinta de scadere, pana la 5,5 %. Ponderea produselor tip Duty Free ramane constanta, furnizand 4,4% din comertul ilicit”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

”Este vorba despre o crestere de peste trei puncte procentuale, in doar doua luni, in conditiile in care pretul mediu pe piata ilicita a ramas la nivelul lunii iulie. Drept urmare, ne exprimam ingrijorarea cu privire la aceasta majorare a contrabandei, cea mai importanta din ultimii doi ani. Speram sa fie doar o problema conjuncturala si, imediat dupa incheierea procesului de reorganizare si restructurare a Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala si a Autoritatii Nationale a Vamilor, contrabanda sa intre din nou pe trend descrescator. Pe de alta parte, este demn de remarcat continua scadere a fluxului produselor provenite din Serbia, de la circa 24% in 2012, la 5% in septembrie, ca rezultat al eforturilor comune ale Politiei de Frontiera si ale Vamii, cu sprijinul producatorilor de tigarete. Si pe viitor, vom pune la dispozitia autoritatilor expertiza pe care o avem la nivel global, prin campanii anticontrabanda si programe comune destinate combaterii pietei negre”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

„In iulie, studiul Novel arata o scadere a contrabandei de pana la 11,8%, ceea ce ne indreptatea sa fim increzatori ca piata neagra ar avea sansa sa scada sub nivelul european de circa 10%. Asadar, rezultatele cercetarii din septembrie sunt de natura sa ne ingrijioreze. Cele peste trei puncte procentuale de crestere a pietei negre se constituie in pierderi la bugetul de stat de peste 100 milioane de euro! In consecinta, este necesar ca autoritatile sa continue eforturile si actiunile de combatere a comertului ilicit cu tigarete, la fel de coerent ca pana acum si in mod concertat, mai ales daca tinem cont ca tendintele pe piata neagra se schimba de la o luna la alta, dovada a faptului ca, cel mai probabil, grupurile infractionale sunt extrem de flexibile si de adaptate”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

“Speram sa nu fie vorba despre o intrare a contrabandei pe un trend ascendent, ci despre o majorare temporara, de conjunctura. Ca si in trecut, suntem pregatiti sa analizam impreuna cu autoritatile competente cauzele acestei cresteri si sa identificam cele mai potrivite solutii.” a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

In opinia celor trei producatori de tutun, in vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si contrabanda cu tigarete, clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilicit cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora (piete, oboare, statii de metrou etc.).
Marii producatori de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilicit cu produse din tutun si sustin instituirea, din sumele alocate Romaniei ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva contrabandei cu tigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. 14% din veniturile bugetare ale anului trecut au reprezentat accize si taxe provenite din sectorul tutunului .

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.