Corlăţean: Cu Moscova avem cel puţin 2 teme sensibile: tezaurul şi cimitirele de soldaţi români

În dialogul cu Federaţia Rusă, important este să discutăm aspectele în care ne poziţionăm diferit şi temele sensibile, a declarat ministrul de Externe Titus Corlăţean joi seara, la TVR1.

„Vizita mea de acum două săptămâni este prima în ultimii patru ani. Dar patru ani, în relaţiile de politică externă, înseamnă foarte mult. Ceea ce era important era ca să existe disponibilitatea de dialog, să discutăm politic. Pentru că sunt puncte în care avem poziţii similare, cum ar fi combaterea terorismului internaţional, Afganistanul.
Dar important este să discuţi aspectele în care te poziţionezi diferit – cum ar fi Transnistria sau securitatea în regiunea Mării Negre. Şi temele sensibile. Şi noi avem cel puţin două: tema tezaurului şi a cimitirelor soldaţlor români care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul URSS, dar şi cei care au murit în lagărelele NKVD-ului”.

Ministrul Corlăţean a spus că a vizitat unul dintre aceste cimitire şi a obţinut acolo acordul părţii ruse a realizării primului cimitir de campanie, a primului memorial, însemnând a soldaţilor care au căzut în luptă, lângă Stalingrad. „Este un lucru important pentru noi. Cred că putem să avansăm, înţelegând sensibilităţile celor două parţi, spre subiecte mai importante”, a adăugat ministrul.

Titus Corlăţean a mai spus că a trimis deja invitaţia omologului său Serghei Lavrov, pentru a-i întoarce vizita şi că urmează ca pe canale diplomatice să se stabilească şi perioada. „România are interese importante şi pe partea economică. Anul trecut au existat schimburi comerciale între cele 2 ţări de 4 miliarde de dolari, ceea ce este o sumă rezonabilă, dar departe de potenţial. România a exportat însă numai de 1,3 miliarde, suntem într-un deficit al balanţei”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.