Corlăţean: În cazul unei noi amânări la Schengen, România ar putea să nu mai fie interesată
O eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen, la Consiliul JAI de săptămâna viitoare, va afecta credibilitatea procesului, iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE. Declaraţia îi aparţine ministrului de Externe, Titus Corlăţean.
„Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, înseamnă că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă”, a afirmat, vineri seara, Corlăţean în cadrul unei emisiuni televizate.
Acesta a subliniat că o eventuală nouă amânare a deciziei „ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate”. Totodată, el a apreciat că problema de credibilitate în cazul unei noi amânări devine a ţărilor care se opun.
„Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate. Ori, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile, au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces”, a afirmat ministrul de Externe.
Afirmația ministrului de externe vine să completeze spusele premierului care, vineri seară a dezvăluit faptul că există semnale care indică o mare probabilitate ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie din nou amânată, pentru luna octombrie, la solicitarea unuia sau a două state.
Potrivit premierului, argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor emigra spre alte state.
„Preşedintele ştie foarte bine politică europeană, cum încep să ştiu acum- şi ştie foarte bine – că decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în România. Are legătură, în cele din urmă, cu modul în care miniştrii de Interne şi anumite guverne văd faţă de propria lor opinie publică această idee răspândită de mass-media europeană, că se ridică Schengen şi o să vină toţi românii şi bulgarii. Nu-i corectă percepţia. Până la urmă, decizia care se va lua miercuri e o decizie politică, este luată de nişte miniştri politici din nişte guverne politice. Aşa încât, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legătură”, a spus Ponta, vineri seară, la B1 TV.