Corporațiile multinaționale, taxate și nu prea

În Parlamentul Uniunii Europene s-a ajuns la un acord cu privire la regulile care vor obliga marile companii multinaționale să dezvăluie câștigurile și veniturile pe care le plătesc în blocul celor 27 și în țările considerate paradisuri fiscale de către UE.

Noua lege, propusă de Comisia Europeană în 2016, ar trebui să facă parte din eforturile UE de a combate evitarea plății impozitelor de către marile companii internaționale.

Concret, corporațiile multinaționale care înregistrează o cifră de afaceri de peste 750 milioane euro timp de doi ani consecutivi vor trebui să declare profiturile, impozitul și numărul de angajați din țările UE și din țările aflate pe lista UE.

Dar Guvernele UE nu au fost de acord cu o defalcare mai detaliată, țară cu țară, așa că paradisurile fiscale care nu sunt pe actuala listă a Uniunii Europene își așteaptă cu interes clienții și vor putea evita controlul, după cum a atras atenția imediat organizația Oxfam.

Transparența oar pentru cele 27 de state membre și 21 de țări aflate pe listă înseamnă a păstra secretul corporative pentru mai bine de trei din patru din cele aproape 200 de țări ale lumii. Legiuitorii Uniunii Europene le-au lăsat suficient spațiu de manevră corporațiilor multinaționale pentru a continua să eludeze taxele și să-și mute profiturile în Bermude, în Insulele Cayman sau în Elveția”, punctează expertul Oxfam Chiara  Putaturo. Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Europei nu reușesc să se pună de acord pe această temă din 2016 încoace.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.