CUTREMURAREA ROMÂNIEI. AFACERI ȘI LOCUINȚE

Trăim într-o lume în care se petrec o mulțime de tragedii iar noi, oamenii, nu le putem opri. Fenomenele naturii sunt foarte periculoase, fie că vorbim despre furtuni sau cutremure, ambele pot avea urmări dezastruoase.

Termenul de cutremur sau seism este folosit pentru a defini mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei propagate în formă de unde, prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

Seismologia este știința care se ocupă cu studiul cutremurelor.

Cele mai puternice cutremure pot distruge construcții, clădiri, chiar localități întregi, provoacă alunecări de teren sau catastrofe naturale. În urma acestor cutremure, o mulțime de oameni sunt răniți sau își pierd viețile.

Iată câteva exemple de cutremure care au marcat întreaga lume și în urma cărora au avut de suferit o mulțime de oameni.

Cutremurul din Hawaii s-a produs din cauza erupției unui vulcan.

Vulcanul Kilauea a erupt, vineri, 4 mai 2018 la ora 12:32, provocând evacuarea a 1.700 de oameni. Magnitudinea a fost măsurată la 6,9 pe scara Richter.

Cel mai mare cutremur din Japonia s-a produs la data de 11 martie 2011a ora 05:46:23, în largul coastei de est a regiunii Tohoku, la o adâncime de 24,4 km. Inițial, magnitudinea a fost măsurată la 7,9 grade și reestimată la 8,9 grade pe scara Richter de către specialiștii de la Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite. În urma acestui cutremur au murit cel puțin 15.822 de oameni și 3.926 au fost dați dispăruți.

Nici România nu a fost absolvită de cutremure, unele seisme au fost mai mici, nu au provocat pagube, iar altele, dimpotrivă, mult mai mari și cu un impact major asupra societății.

Cel mai puternic seism a avut loc în anul 1977. La data de 4 martie 1977, ora 21:22:22, România s-a cutremurat. Cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, dezastrul a durat aproape un minut, mai exact 56 de secunde. În Vrancea și în București, cutremurul a făcut prăpăd. La nivelul întregii țări s-au dărâmat 35.000 de locuințe și 11.300 de oameni au fost răniți.

Acest cutremur a fost atât de puternic încât a afectat și orașul Sviștov din Bulgaria, unde trei blocuri s-au prăbușit și peste 100 de persoane și-au pierdut viața.

Epicentrul cutremurului a fost zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară. În zilele noastre, această zonă este cunoscută pentru cutremurele extrem de dese.

Centrul Vechi al capitalei este zilnic vizitat de sute de mii de oameni. Aceștia vin să se relaxeze, să deguste bunătățile de la restaurantele de lux sau să realizeze ședințe foto.

Noaptea se deschid cluburile și o mulțime de tineri își fac apariția pentru a petrece până în zori. Clădirile istorice ale Bucureștiului se clatină sub zgomotul puternic al muzicii.

Deși mulți oameni de afaceri au investit o mulțime de bani în acest loc cu o încărcătură istorică mare și au câștiguri enorme, la un moment dat, tot acest paradis al tinerilor și al magnaților, se va prăbuși. Zona reprezintă un pericol iminent, deoarece la primul cutremur mai puternic, toate clădirile cu bulină roșie vor fi la pământ și cu siguranță mulți oameni vor pieri sau vor fi victimele dezastrului. Dacă nu se iau măsuri și aceste clădiri nu vor fi restaurate, riscul ca Micul Paris să rămână fără ”Disneyland” este foarte mare.

Popularitatea pe care o are această zonă poate duce la un dezastru. Statistica decedaților și răniților ar fi foarte mare, având în vedere că sute de mii de oameni ocupă scaunele zecilor de restaurante și terasele acestora.

ALEXANDRA ELENA CHIRA

Sursă foto: google-imagini

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.