Dan Constantin, la Gold FM: „În România, ne-am bătut joc de sistemele de irigații și de terenurile agricole. Și continuăm s-o facem”

Invitat în cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, de la Gold FM, jurnalistul Dan Constantin, senior editor jurnalul.ro, a analizat situația acaparării de terenuri agricole în România.

 „Atitudinea față de aceste rezerve – pământ fertil, apă, păduri – este generată, paradoxal, de un bine pe care natura l-a făcut României. Avem și apă, și terenuri fertile, și păduri, de aceea se exploatează cu nonșalanță și, în unele cazuri, cu inconștiență. Dacă apa ar fi puțină și scumpă, alta ar fi situația; dacă terenurile ar fi puține, n-am mai vedea localitățile înconjurate de brâuri de gunoaie care distrug pământul arabil. În România, ne-am bătut joc de sistemele de irigații și de terenurile agricole. Și continuăm s-o facem. În 30 de ani, am distrus aproape complet un sistem de irigații a cărui refacere ne-ar costa astăzi peste 15 miliarde de euro”, a spus Dan Constantin.

Referindu-se la acapararea terenurilor fertile de către entități străine, jurnalistul a menționat un raport al Uniunii Europene, care estima recent că aproximativ 40% din pământul arabil al României este deținut de străini.

ABCD este un conglomerat care controlează piața materiilor prime, are interpuși mai mari sau mai mici în majoritatea țărilor și are control asupra tranzacțiilor cu minerale, cereale, produse agricole etc. Reprezentanții acestui grup în România se află între primele companii la capitolul tranzacții cu produse agricole, iar unele sunt foarte discrete și se referă la terenuri, resurse, procese de fabricație”, a spus Dan Constantin, la Gold FM.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.