Femina Aza

Pe Gabriela Amzaru am descoperit-o la ediția a 47-a a celui mai longeviv festival de muzică ușoară din țara noastră, cel de la Amara, jud. Ialomița, dotat cu ”Trofeul tinereții”.

Era în august 2014, iar puștoaica din Călărași a impresionat juriul alcătuit din reputați specialiști, cîntînd impecabil alături de orchestra dirijată de compozitorul Ionel Tudor și cucerind premiul II.

Speram s-o revedem, fiindcă mai rar un asemenea talent real, iar dorința ni s-a împlinit chiar la ediția următoare, cînd a cîștigat lejer Trofeul concursului, care chiar că-și merita din plin titulatura ”Trofeul tinereții”.

Gabriela Amzaru avea doar 16 ani, dar vădea o maturitate interpretativă excepțională (pregătirea cu compozitorii Cornel Fugaru și Marius Țeicu a contat enorm), evoluînd cuceritor pe coordonate rock în piesa formației Phoenix, ”Nunta” de Nicolae Covaci.

De fapt, 2015 a fost un an decisiv pentru ea, ajungînd pînă în semifinalele concursului ”Vocea României” de la ProTV, deși merita cu prisosință calificarea în finală.

A cîntat ”Ileană”, Loredana Groza a apăsat imediat butonul, și-a întors scaunul, calitățile sale vocale și scenice impresionîndu-i și pe ceilalți membri ai juriului, Tudor Chirilă, Marius Moga și Smiley.

La scurtă vreme și-a luat numele de scenă Aza, a semnat un contract de colaborare cu fostul lider al grupului Akcent, Adrian Sână, cu un start pentru sute de concerte, eu însumi prezentîndu-i în această formulă pe scena din Piața Unirii, la Focșani, unde au electrizat miile de spectatori.

Aza are 22 de ani, s-a născut cum spuneam la Călărași și de mică a dovedit o mistuitoare pasiune pentru muzică și dans, dovadă că a început să cînte de la 4 ani, iar la 5 înregistra prima ei piesă.

Din acel moment a participat la o sumedenie de festivaluri de gen, acumulînd zeci de premii, apariții în publicații și pe micul ecran. Astfel, a ocupat poziția a 4-a la Eurovision Junior în 2009 și tot în acel an a fost distinsă cu premiul I la ”Cerbul copiilor”.

Dar recunoașterile și distincțiile au fost mult mai numeroase, între ele figurînd ”Bravo te face star” (de la revista ”Bravo”), Trofeul Mix Music la festivalul ”Flori de mai” de la Călărași (Marius Gavrilă a fost întotdeauna un mare iubitor al muzicii ușoare românești) sau Trofeul festivalului ”Podloska Nuta” din Polonia.

Nu a existat post TV important care să nu-și dorească prezența ei, fiind invitată la cele mai importante emisiuni de la TVR2, Național TV, Prima TV, Antena 1, B1TV, ProTV, Kanal D de către realizatori binecunoscuți cum ar fi Teo Trandafir, Cătălin Măruță sau Mihai Morar. Pregătirea artistică de la o fragedă vîrstă, pasiunea intensă, respectul față de public, cei 12 ani de studii intensive ai muzicii ușoare își arată din plin roadele, Aza apărînd pe coperta celor mai populare publicații din țară.

Primul ei single, ”Ușor, ușor”, a marcat începutul colaborării cu Adrian Sână și în plan componistic, următorul (în care apare și Laiu), ”Piatra de pe inimă”, consolidînd succesul muzical al colaborării solistei cu Adrian Sână și confirmînd din plin ”Gramul de noroc” de care ea s-a bucurat în carieră.

Următoarele ei colaborări au fost cu Mario Fresh (”Mai iubește-mă o dată” și Guz (”Visam”). Cum Aza a practicat 5 ani atletismul, asta se simte din plin în evoluția ei scenică dinamică și plină de temperament: ”Muzica și dansul mă definesc. Totul se transmite mai departe, publicul mă simte, ne distrăm împreună, cîntăm, dansăm. Publicul este cel mai important pentru mine, așa încît spectatorii nu vor fi niciodată dezamăgiți!”.

Pe perioada pandemiei de coronavirus Aza a făcut senzație pe contul ei de Tik Tok, postînd numeroase filmulețe care au ajuns extrem de virale. De altfel este foarte activă pe rețelele de socializare, avînd multe contracte cu diverse companii pentru online.

În prezent, Aza lucrează la noi proiecte muzicale, pe care le va propune în curînd în mediul online. Numeroșii săi admiratori o pot urmări pe rețelele ei de socializare AZA GABRIELA și se înțelege pe You Tube.

În penuria de voci cu adevărat interesante, originale și cu personalitate, Aza apare ca o lumină a speranței că încă mai sînt tineri interpreți cu calități vocale certe, care pot evolua oricînd și ”live”. Mai rămîne ca și compozitorii reputați să-și îndrepte privirile către ea…

 

     Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.