De la atac cibernetic la „sindromul Havana”. SUA și Rusia continuă sarabanda acuzațiilor reciproce
Ambasada Federaţiei Ruse în SUA a dezminţit orice implicare a Moscovei în atacul informatic ce a paralizat unul dintre cei mai mari operatori de oleoducte americani, atac pe care preşedintele Joe Biden l-a imputat unui grup infracţional care operează din Rusia.
Chiar dacă președintele Biden nu a acuzat direct Kremlinul că s-ar afla la originea acestui atac, afirmând că „în acest stadiu” nu are dovezi privind implicarea unui stat, el a subliniat că, în condiţiile în care grupul se află în Rusia, „ei, adică ruşii, au o anumită responsabilitate”.
„Rusia nu întreprinde activităţi răuvoitoare în spaţiul cibernetic”, a replicat rapid Ambasada rusă în SUA, pe pagina sa de Facebook. Oricum, FBI a i-a identificat oficial pe cei din spatele atacului cibernetic: DarkSide, un grup de hackeri relativ nou, care ar acționa din Europa de Est, posibil din Rusia. În spatele acuzelor reciproce, este limpede că între cei doi giganți mondiali continuă luptele de toate felurile, pe toate fronturile.
La cinci ani de la primul caz de așa-numit „Sindrom Havana”, o faimoasă agenție rusă de spionaj este bănuită că s-ar afla în spatele acestor atacuri asupra sănătății personalului diplomatic american din mai multe locuri ale lumii, scrie „Politico”, citând trei surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, din motive lesne de înțeles.
Deși nu există dovezi concrete, uitatea de intelligence rusă GRU ar fi la originea unor incidente care au declanșat acțiunea concertată de investigare a tuturor celor 18 agenții federale, afirmă un reprezentant al Casei Albe, care nu a fost nominalizat de publicație.
Pentru ce toată această investigație extinsă? De aproape cinci ani ani, cercetătorii încearcă să elucideze tabloul de manifestări clinice acuzate inițial de diplomații americani din Capitala Cubei, apoi manifestat și în alte colțuri ale lumii, și până acum nu au fost în măsură să ofere decât explicații științifice referitoare la cauzele și gravitatea a ceea ce este cunoscut ca „Sindromul Havana”.
În anul 2016, mai mulți angajați ai Ambasadei SUA de la Havana acuzau un complex de simptome centrate pe persistența unor zgomote puternice, însoțite de dureri la nivelul uneia dintre urechi sau al ambelor, cu extensii ca problemele de vedere, dificultăți cognitive și vertij.
Considerate misterioase și manifestate în mai multe părți ale lumii, aceste simptome s-au înregistrat, în anii următori, și la personalul Consulatului SUA din Guangzhou, China, precum și la ofițeri CIA din Rusia și din alte state, notează NBC News.
Acest complex de afecțiuni neurologice a primit numele de „sindromul Havana”.
Potrivit rezultatelor unui raport al Academiilor Naționale de Științe din SUA, pentru mulți dintre cei afectați, manifestările bolii au devenit „cronice și debilitante”. Departamentul de Stat al SUA a solicitat unei comisii de experți în medicină și din alte domenii să evalueze acest fenomen.
Oamenii de știință au luat în considerare cauze expunerea la substanțe chimice, boli infecțioase sau prezența unor afecțiuni psihologice, dar s-a concluzionat că simptomele nu existau în literatura medicală.
După cercetări intense, experții au concluzionat că acest tablou clinic corespunde „efectelor unei energii radio pulsate, care a fost direcționată”, după cum punctează microbiologul David Relman, profesor la Școala de Medicină a Universității Stanford, șeful comisiei de experți.
După aprofundarea cercetărilor și a documentației din vremea Războiului Rece, s-a constatat că această metodă, perfecționată în timp, poate cauza amețeli persistente, dezechilibre ale urechii interne, care au ca efect probleme de mențiere a echilibrului, precum și afectarea părții din creier care este responsabilă cu văzul.
„De asemenea, aceste unde pot genera probleme psihologice, toate acestea cu potențial de a se croniciza”, adaugă Redman. Specialiștii care au studiat cauzele și efectele „sindromului Havana” au constatat faptul că unii dintre cei afectați au avut simptome care au debutat brusc, în ate cazuri acestea manifestându-se după o perioadă mai lungă.
Potrivit „The New York Times”, direcționarea pulsată a acestora este de natură să sugereze o astfel de suspiciune, accentuată și de mărturia unora dintre pacienți, care au afirmat că simptomele bruște – ca durerea, senzația de presiune și țiuitul puternic în urechi – veneau dintr-o anumită parte a încăperii.
„Chiar dacă nu s-a putut demonstra intenția de a se cauza astfel de afecțiuni, acest tip de energie pulsată și circumstațele exacte ale expunerii trag un puternic semnal de alarmă cu privire la felul în care forțe ale răului au la îndemână mijloace de a cauza probleme majore de sănătate altor persoane”, a concluzionat recent Relman. De la aceste constatări până la anchetă și bănuielile de implicare a serviciului rusesc GRU nu a mai fost decât un pas.
Cu atât mai mult cu cât și Pentagonul a lansat o investigație după ce fostul secretar al Apărării din fosta Administrație Trump, Chris Miller, a vorbit cu un veteran care ar fi fost atacat în acest fel, iar episodul nu ar fi fost singular – astfel de atacuri s-ar fi petrecut și în Europa, dar și pe teritoriul SUA, în Miami, în Virginia și chiar în proximitatea Casei Albe, după cum nota cu câteva luni în urmă „Politico”.
Includerea GRU printre suspecți vine după ce s-a constatat că această unitate este activă în toate zonele în care au fost semnalate astfel de incidente, că este singura din Rusia care are tehnologia necesară pentru așa ceva și, mai ales, pentru că la unison clasa politică americană s-a declarat revoltată de lipsa de rezultate a anchetelor și a cerut imperativ pedepsirea celor considerați răspunzători. Ca urmare, noua administrație de la Washington și-a luat angajamentul de a duce investigația până la capăt.
Roxana Istudor