Departamentul pentru Energie acuză dezinformarea existentă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale

Prezentăm poziția Departamentului pentru Energie privind Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie:

Având în vedere informațiile eronate incluse în Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Departamentul pentru Energie face următoarele precizări:
• Comisia (DG COMP) a confirmat primirea prenotificării în data de 2 august 2013;
• Prenotificarea este înregistrată în SANI (State Aid Notification Interactive System)sub indicativul SA 37177 2013/PN-Modificări aduse schemei de sprijin prin certificate verzi
În urma transmiterii prenotificării de către autoritățile române, Comisia a apreciat că „la prima vedere, modificările supuse atenției de către autoritățile române, nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate”. În ceea ce privește procedurile de lucru în relația cu Comisia Europeană, precizăm că prenotificarea este o etapă necesară în relația de informare a Comisiei deoarece dă posibilitatea acesteia să solicite clarificări și informații suplimentare înainte de luarea unei decizii.
În scrisoarea din 3 octombrie 2013, invocată în Cererea Președinției, sunt enumerate măsurile pentru care se face invitația de notificare: amânarea temporară a unor certificate verzi până în 2017-2018; modificări ale mecanismului de ajustare (la supracompensare); limitarea acreditărilor la nivelele stabilite în PNAER; posibilitatea de a solicita garanții financiare la racordare; tranzacționarea certificatelor verzi numai pe piața centralizată; anularea suportului pentru instalații fotovoltaice pe terenuri agricole; anularea suportului pentru energia livrată peste notificările orare; preluarea energiei cu certificate verzi pe bază de contracte ferme.

În data de 25 octombrie 2013, s-a întâlnit Grupul de lucru constituit pentru redactarea notificării (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurentei, ANRE, OPCOM, Transelectrica). În urma reluării dezbaterii OUG 57/2013 în Parlament, care urma să conducă implicit la modificări, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată pana la finalizarea dezbaterilor din Parlament și adoptarea legii.

Autoritățile au respectat procedurile de comunicare în relația cu Comisia Europeană. OUG nr.57/2013 reprezintă un act normativ extrem de important pentru români și pentru Sistemul Energetic Național. Nu trebuie să uităm că la inițierea OUG 57 s-a luat în calcul creşterea necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică pe seama contribuției pentru energia regenerabilă, de la 8 lei în 2011 la 53 de lei per MWh în primul semestru din 2013. În plus, premisele depăşirii capacităţilor de racordare şi de echilibrare a sistemului energetic naţional nu pot fi ignorate. Nu în ultimul rând, România, similar celorlate state europene, se confruntă cu o amenințare la nivelul competitivității sectorului energointensiv, existând un risc foarte mare de relocare a acestor operatori economici. Ajustarea reglementărilor este imperios necesară, având în vedere și faptul că măsurile sunt luate în condițiile în care există toate premisele ca România să atingă din anul 2014 obiectivul național asumat pentru anul 2020 prin Directiva 2009/28/CE privind ponderea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie. În acest context, trebuie să analizăm cu atenție ce înseamnă interesul național și cum alegem să ne apărăm consumatorii casnici și industriali.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.