Descoperire: Gene mutante care distrug ficatul

Au fost descoperite patru mutaţii genetice responsabile de apariţia unei forme agresive de cancer colangiocarcinomhepatic, a anunţat prof.dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei Române de Ştiinţe Medicale, şeful Centrului de Chirugie generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

Aceast lucru va permite să se facă profilul genetic al fiecărui pacient, să se diagnosticheze precoce, să se faca un prognostic al bolii şi să poată fi aplicată o terapie personalizată, a explicat specialistul.

Diagnosticul precoce poate induce ideea de screening, cunoscând genele mutante.

Un colectiv de cercetare de la Institutul Clinic Fundeni, împreună cu parteneri din Statele Unite şi Singapore au publicat două articole care prezintă rezultatele studiului referitoare la această boală în una dintre cele mai prestigioase reviste ştiinţifice – Nature Genetics, .

Profesor dr. Irinel Popescu a subliniat că obiectivul cercetării a fost colangiocarcinomul, unul din cele două tipuri de cancer foarte agresive ale ficatului, în mare parte letale.

Numai 10% dintre cei cu această formă de cancer supravieţuiesc cinci ani, a punctat specialistul, adăugând că de aici rezidă şi importanţa celor două studii.

El a menţionat că studiul realizat de echipele de cercetători din Singapore şi România a cuprins 209 cazuri, din care 45 din România, iar în cel realizat în SUA au fost 64 de cazuri, din care 32 din România.

Prof. dr.Irinel Popescu a precizat că România dispune de o Bancă de tumori, care permite desfăşurarea unei activităţi de cercetare importante în domeniul oncologiei.

El a făcut referire la înfiinţarea, în curând, la Fundeni, a unui Centru de Excelenţă în medicină translaţională pentru cercetare în domeniul oncogeneticii, care va reuni mai multe laboratoare de cercetare şi cercetatori români din ţară şi străinătate.

Investiţia va fi de circa 10 milioane de euro. O alta viitoare colaborare cu cercetătorii din Singapore se va face pe baza unui grant obţinut de specialiştii din această ţară .

“Cercetarea publicată noaptea trecuta(n.r.duminică noaptea) în Nature Genetics este un studiu amănunţit al mutaţiilor genetice care apar în tumorile maligne de ficat în populaţia românească, comparativ cu populaţii asiatice din Singapore şi Tailanda”, a subliniat profesor doctor Dan Duda, din Statele Unite ale Americii, în mesajul transmis.El a subliniat că “importanţa cercetării rezidă în descoperirea mutaţiilor specifice anumitor cauze ale acestei boli, atât de greu de tratat cât şi în identificarea de noi “ţinte” potenţiale pentru o terapie mai eficientă, mai personalizată”.

Prof. dr. Bin Teh, şeful Laboratorului din Singapore a subliniat ca acelaşi cancer, studiat în diferite zone ale globului nu este la fel.

Acesta a reliefat mportanţa colaborării internaţionale sub umbrela Consorţiului Internaţional pentru Studiul Cancerului.

În prezent se face profilul genic în România pentru cancerul de sân şi cel de colon, trebuie să se facă chiturile şi pentru testele pentru acest tip de cancer, a spus prof. dr.irinel Popescu.Până atunci, singura modalitate de prevenţie este controlul ecografic la şase luni.

În România nu este o situaţie a incidenţei aceste boli, însă în intervalul 2008 – 2011, numai la Institutul Clinic Fundeni au fost înregistraţi 110 pacienţi, ceea ce reprezintă un număr mare, a subliniat medicul oncolog Adina Croitoru.

Cornelia STANCIU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.