România a solicitat acordarea de către BIRD a unui imprumut de 4 miliarde

Marţi, Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru, ministrul Finanţelor Publice şi Liviu Voinea, ministrul Delegat pentru Buget s-au întâlnit cu reprezentanţii Bănci Mondiale, Elisabetta Capannelli – Director de Ţară pentru România şi Ungaria şi Claudiu Doltu, reprezentatul României la Banca Mondială.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu a mulţumit delegaţiei Băncii Mondiale pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului cu privire la implementarea reformelor. De asemenea, a subliniat că doreşte ca Banca Mondială să continue să fie un partener pentru România în ceea ce priveşte reformele structurale.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre posibilitatea ca Banca Mondială să ofere sprijin şi consultanţă pentru fundamentarea reducerii sustenabile a poverii fiscale asupra muncii, în contextul angajamentului negociat cu FMI de reducere semnificativă a contribuţiilor sociale la angajator, reducerea CAS cu 5% de la 1 iulie.

Întâlnirea a prilejluit discuţii preliminare în vederea obţinerii unui nou împrumut de tip DPL (development policy loan) de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 1 miliard euro în anul 2014.

România a solicitat acordarea de către BIRD a unui volum de 4 miliarde (câte 1 miliard euro anual) prin utilizarea de instrumente pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice (de tip DPL).

Împrumutul va fi unul de tip programatic, fiind aprobat de către Board ca un împrumut de sine stătător (stand alone) dar va face parte dintr-o serie de împrumuturi programatice (câte una în fiecare an, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro). Astfel, în strategia de ţară şi scrisoarea de politici de dezvoltare (ce va fi semnată pentru primul împrumut) urmează să fie descrise şi reforme care se au în vedere în viitor, dar care nu trebuie îndeplinite pentru prima tragere.

Măsurile de reformă ce vor însoţi împrumutul şi care trebuie îndeplinite până la sfârşitul lunii februarie vor fi din aria de activitate şi decizie a MFP (managementul datoriei publice, managementul cheltuielilor publice, managementul bugetar al investiţiilor publice, bugetarea bazată pe performanţă, programarea bugetară, măsuri în domeniul politicii de taxare cu impact asupra mediului de afaceri şi sectorului privat) cât şi din sectorul energetic (doar reforme deja realizate-IPO-uri la SNN, Romgaz, restructurarea companiei Hidroelectrica, liberalizarea pieţei energiei prin respectarea calendarului de creşteri la preţurile la energie etc.) experţii BM fiind foarte mulţumiţi de progresele înregistrate în acest sector.

Măsurile de reformă pe sectoarele şi activităţile menţionate mai sus vor fi agreate în cursul misiunii din decembrie (misiunea de pre-appraisal) pe baza propunerilor venite dinspre partea română.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.