Elena Roxana ALMĂȘAN – managerul care conduce cu pricepere și implicare Sanatoriul Balnear Techirghiol

Cine este juristul care luptă ca un militar adevărat, cu toate armele, pentru o șansă la o viață mai bună a copiilor cu dizabilități şi conduce cu succes Sanatoriu Balnear Techirghiol? Este vorba despre doamna Elena-Roxana Almășan, manager Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Astăzi i–am făcut o vizită la locul de muncă şi am stat de vorbă cu persoana care conduce cu pricepere şi multă implicare Sanatoriul Balnear Techirghiol. Facem cunoscut oamenilor că doamna manager a pornit ambițiosul proiect de reabilitare şi modernizare a Secţiei de recuperare psihomotorie a copiilor în singura unitate medicală de recuperare balneologică din România destinată copiilor cu dizabilităţi. Cine este Elena- Roxana Almășan, de unde vine?

Este maior în rezervă, a terminat Şcoala de Ofiţeri din Sibiu şi are studii de jurist. Cu câțiva ani în urmă, în luna decembrie, un adevărat scandal s-a iscat la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Pe atunci angajaţii au ieşit în stradă, nemulţumiţi de modul în care Alexandru Georgescu conduce unitatea. Oamenii solicitau demisia şefului lor, precizând că lucrează de zeci de ani în Sanatoriu şi că niciodată nu au avut parte de o conducere care să aducă noi schimbări. Deși activă din anul 2012, în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol ca şef al Serviciului Personal, începând cu data de 16.03.2015, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 152 13.03.2015, a fost numită în funcția de manager interimar al Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Techirghiol marchează 120 de ani de balneologie românească, cu o vizibilă recunoaştere naţională şi internaţională, ocupând de mai mulţi ani primul loc printre staţiunile de profil din ţară. De când a venit la conducere, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol a beneficiat în acești ani de o promovare eficientă pe piața internațională, obiectivul strategic lansat de echipa managerială a Elenei Roxana Almășan vizând statutul de lider european în domeniu, printr-o bună cunoaștere a virtuților terapeutice a factorilor de cură, prin protejarea lacului ca parte a patrimoniului universal, prin implicarea specialiștilor în cercetarea științifică multidisciplinară pentru aprofundarea studiilor dedicate lacului, totodata încearcă să dea o șansă la o viață mai bună copiilor cu dizabilități și nu numai. Aici funcţionează singura unitate medicală de recuperare balneologică din România destinată copiilor cu dizabilităţi, iar după modernizare, acesta ar putea deveni un sanatoriu etalon pentru România.

Ce ați constatat și ce ați vrut să schimbați prima oară după numirea dumneavoastră în funcția de manager?

De peste 4 ani sunt manager, prima oară am constatat că am preluat o misiune grea, un sanatoriu foarte mare care din 2007 a intrat într+un proces de modernizare şi inovare continuă. A trebuit să duc stindardul mai departe punându-mi amprenta personală şi facând treaba managerilor anteriori pană în prezent cum am ştiut mai bine. Încă de cănd am venit m+am concentrat asupra secţiei de reabilitare şi modernizarea Secţiei de recuperare neuro-psihomotorie a copiilor. De curând s-a început un proiect de investiţii de 26 de milioane de lei.

 Ce ne puteți spune despre nămolul de la Techirghiol, aşa numitul ,, AURUL NEGRU,, ?

Echipa medicală și de cercetare a sanatoriului Techirghiol  participă activ la numeroase manifestări naționale și internaționale de profil, punând în evidență aspecte terapeutice în concordanță cu medicina bazată pe dovezi ale miraculosului ,,aur negru,, al României, nămolul de Techirghiol. Peste jumătate din medicii sanatoriului sunt doctori în medicină, datorită studiilor de cercetare valoroase asupra nămolului sapropelic de Techirghiol. Activitatea medicală și de cercetare s-a concretizat prin derularea mai multor proiecte europene de către colectivul sanatoriului şi personalul este implicat în activitatea de cercetare-dezvoltare având ca direcţii prioritare realizarea de tehnologii, produse şi servicii inovative adresate unor probleme complexe de sănătate precum şi dezvoltarea de terapii medicale cu apă din lac şi nămol sapropelic. Se poate afirma cu temei că aici s-a creat un centru de excelență în sănătate publică și management balnear, la nivel național. Folosim resurse naturale în tratarea unor afecțiuni medicale în dezvoltarea bazelor de tratament cu factori naturali pentru ameliorarea și fortificarea stării de sănătate la copii şi pacienți de toate vărstele.

Are proprietăţi terapeutice şi pentru copii?

Sigur că are proprietăţi terapeutice şi pentru copii, nămolul fiind folosit cu rezultate foarte bune în rândul copiilor cu deficienţe neuromotorii, sechele de rahitism etc.

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol a înregistrat o creştere importantă a numărului de pacienți datorită tratamentelor naturiste balneare.

Pacienții beneficiază nu numai de tratamentele naturiste cu apă și nămol din lac, dar și de o aparatură medicală de ultimă generaţie ce se adresează unui spectru larg de afecţiuni. Această nouă gamă de aparatură a Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirgiol reprezintă un sistem de fizioterapie avansat, care include atât cele patru module terapeutice clasice : hidrotermoteraptie, electroterapie, masoterapie și kinetoterapie, cât și terapii inovative ca robotica, realitate virtuală, câmp electromagnetic nanopulsat, și multe altele. Parametrii superiori, spectrul larg de aplicatori şi accesoriile fac ca această gamă să fie alegerea ideală pentru orice bază de tratament modernă.

De când sunteţi la conducerea Sanatoriului, într-un ceremonial aniversar la Palatul Cotroceni aţi primit un premiu național ”Ana Aslan” pentru performanță în recuperarea medicală și balneologie. Spuneţi-ne mai multe.

Da, aşa este. În semn de profund omagiu față de această copleșitoare personalitate a științei românești, premiul ”Ana Aslan” a fost conferit mai multor instituții și personalități care au obținut rezultate excelente în cercetarea și gerontologia socială, în activităţi civice, de susținere a unor proiecte având ca arie de interes folosirea resurselor naturale în tratarea unor afecțiuni, în promovarea României ca destinație medicală prin factori de cură naturali, în dezvoltarea bazelor de tratament cu factori naturali pentru ameliorarea și fortificarea stării de sănătate la copii. Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a devenit centrul în care reprezentanți ai unor importante instituții științifice românești contribuie la cunoașterea efectelor factorilor terapeutici naturali ai litoralului și mai ales ai lacului Techirghiol. Acest premiu a dus la poziţionarea unităţii noatre sanitare ca lider între staţiunile balneare româneşti, ocupând bine argumentat primul loc, în clasamentul oficial extrem de riguros efectuat de Asociația română de balneologie.

De curând alături de ministrul Dezvoltării Regionale Vasile -Daniel Suciu ați dat startul la demararea proiectului de investiţii în secţia de recuperare neuro-psiho-motorie copii din cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Ce ne puteți spune despre acest proiect?

Domnul vicepremier Vasile-Daniel Suciu a fost de curând la conferinţa de deschidere a proiectului  de investiţii şi  a fost extem de impresionat de acea secţie de copii care sunt acolo, patologia extrem de gravă pe care o tratăm şi el a declarat, scrie peste tot în presă că este proiectul lui de mandat, proiectul lui de suflet. Dumnealui ne-a spus că are la Ministerul Dezvoltării  12.000 de proiecte în lucru şi el a ales acest proiect că este mai reprezentativ. Este un proiect cu foarte multă încărcătură emoţională, care provoacă tuturor celor care aud de el aceleaşi senzaţii.

Aţi purtat un dialog cu Compania Naţională de Investiţii, un dialog care a durat în jur de 2 ani. Este vorba despre un contract de finanţare, despre noi proiecte?

Exact! De la demararea proiectului până la semnarea contractului au trecut 2 ani de corespondenţă, de selecţii, de etape pe care le-am parcurs şi inclusiv când ne-am calificat în finală ,, am avut o problemă,, în care arhitecta născuse şi am fost nevoită să susţin eu proiectul în faţa comisiei, formată din foarte mulţi membri, fără să fiu arhitect de meserie am trecut cu bine şi acea situaţie. Din acel moment acest proiect a rămas proiectul meu de suflet, proiectul meu de management. Visul meu este ca la al doilea mandat al meu să reabilitez cât mai multe secţii care sunt extem de vechi. Sunt peste 20 de clădiri încă din anul 1927- 1928 şi cea mai nouă clădire este din anul 1954, toate aceste clădiri intră în acest proiect care presupune şi spaţii de reabilitare şi a spaţiilor de cazare, reabilitarea bazei de tratament, de fapt construcţia unei noi baze de tratament, precum şi dotare cu aparatură inovativă, modernă, în afară de aparatura standard vom avea inclusiv robotică medicală şi dispozitive pe bază de realitate virtuală, sau realitate augmentară, ultimele noi tehnologii în reabilitare la nivel internaţional.

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol este renumit în țară pentru tratamentele oferite oamenilor care au diverse afecțiuni. În fiecare an indiferent de sezon aveţi aglomerat?

În fiecare an, Sanatoriul este foarte aglomerat! Programările sunt făcute cu foarte mult timp înainte. Ştiu foarte bine de la colega mea, dr. Ionescu Elena-Valentina că au fost programați pacienţi şi pentru la anul viitor, pentru vara viitoare. Alături de dr. Ionescu Elena-Valentina încercăm sa rezolvăm atât cât putem toţi pacienţii cu afecţiuni grave. De asemenea, în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol pacienţii beneficiază şi de kinetoterapie cu aparatură de ultimă generaţie: WalkerView (bandă de mers (alergat) cu o platformă PC încorporată, care monitorizează şi înregistrează în timpul mişcării profilul digital al pacientului, analiza posturii în timpul mişcării, analiza contactului cu solul, reeducarea mersului), precum şi sistemul Nirvana (dispozitiv medical bazat pe realitatea virtuală, proiectat pentru a susţine reabilitarea motorie la pacienţii cu tulburări neuromotorii).

O ultimă întrebare mai puțin obişnuită. Vă este dor de armată?

Armata este o pasiune de a mea. În armată am avut funcţie de conducere, aici la fel, cred că toate sunt aşezate de undeva de sus. Este peste capacităţile noastre să inţelegem de ce Universul aşează anumite lucruri. Cred că oamenii potriviţi întotdeauna sunt puşi la locul potrivit. Armata şi buna organizare mă va determina mereu să aduc noi schimbări benefice pentru oameni, să menţin echilibrul şi armonia în echipa minunată ce Sanatoriul Techirghiol îi are. Mereu voi face lucruri frumoase ca şi pană acum, cu dăruire, responsabilitate. Armata are un rol important, acela de a forma şi modela oameni responsabili cu conştiinţe sănătoase.

În urma interviului am avut ocazia să o cunosc şi pe doamna director a Sanatoriului Balear şi de Recuperare Techirghiol dr. Ionescu ElenaValentina care este medic primar, specialitatea Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie. Profitând de moment iam adresat câteva întrebări şi domniei sale.

Doamna Elena Roxana Almăşan ne spune  despre doamna director că este o este persoană capabilă să rezolve orice problemă în lipsa mea şi nu numai, o persoană extrem de puternică şi sensibilă la suferinţele copiilor, a pacienţilor. Are o vechime în cadrul Sanatoriului de 10 ani. Înainte a fost în programul de rezidenţiat în specialitatea Recuperare, Medicină Fizică şi de Reabilitare în cadrul Centrului Universitar Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, ca multi alți medici din cadrul Sanatoriului.

Nămolul din Techirghiol este faimos prin proprietăţile lui. Ce conţine şi cum se foloseşte?

În componenţa nămolului de la Techirghiol se află de asemenea calciu, magneziu, brom, silicaţi, în proporţie de aproximativ 40%. Aceste substanţe minerale se absorb în organism prin intermediul porilor. Principalul efect al nămolului este cel antiinflamator.  Nămolul sapropelic de la Techirghiol are în componenţă materiale de putrefacţie care se descompun prin lipsa oxigenului. Acesta conţine alge şi crustacee, din a căror descompunere rezultă substanţe organice, foarte utile în tratament. Nămolul extras din lacul Techirghiol protejează articulaţiile şi are efect împotriva durerii, are efect antialgic, bactericid, bacteriostatic. Nămolul de la Techirghiol are o densitate mare. Prin aplicare pe piele, acesta activează neuroreceptorii de la acest nivel, stimulând astfel refacerea sensibilităţii şi îmbunătăţind totodată circulaţia prin intermediul factorului termic, care este vasodilatator. Totodată, nămolul stimulează sistemul cardiovascular, creşte imunitatea nespecifică, are efecte împotriva îmbătrânirii. Nămolul extras din lacul Techirghiol protejează articulaţiile şi are efect împotriva durerii.

Sunteţi anti operaţie din start. Cât de greu este să poți beneficia de o „cură de sănătate” la Sanatoriul Techirghiol?

Greu nu este! Important este să fii perseverent şi să găseşti soluţii. Din totdeauna noi ne-am ocupat cu grijă de pacienţii noştrii şi i-am educat şi pentru profilaxie, care nu se face nu numai la Sanatoriul Techirghiol în funcţie de afecţiunea fiecarui pacient, ci se poate face oriunde chiar şi acasă. Este vorba de un stil de viaţă sănătos! Medicii şi asistentele, împreună cautăm variante de recuperare pentru fiecare pacient în parte să nu se ajungă la operaţie, cu toate ca la noi vin foarte cazuri cu pacienţi operaţi de ,,n,, ori găsindu-şi ameliorarea prin procedurile şi aparatura ultra modernă pe care Sanatoriul o deţine. Avem o rată de succes în ceea ce priveşte patologia vertebrală, pentru că este extrem de frecventă este şi foarte mare. Practic o hernie de disc care ni se adresează are peste 90% şanse de căştig, şanse de rezolvare fără intervenţie chirurgicală. Sigur avem şi cazuri care necesită din start intervenţia chirurgicală, cum ar fi formele cu pareză sau formele hiperalgice în care simtomatologia dureroasă se combină cu ceea de limitare importantă a mobilităţii. Sunt diferite situaţii cum ar fi herniile de disc complicate. Sanatoriul Balnear şi de Recuperare asigură îngrijiri medicale curative şi pentru afecţiunile osteoarticulare şi posttraumatice, însa lista indicaţiilor este mare: neurologice, vasculare periferice, respiratorii, dermatologice şi ginecologice.

Aveţi proceduri pentru artroză?

Bineînteles! Având în vedere importanţa tratamentelor balneare considerate miraculoase şi unice în Europa, a căror factor-cheie este nămolul Lacului Techirghiol rezultat al faunei şi florei lacului cu acelaşi nume şi apa sărată a lacului puternic hipertona, cu o concentraţie de aproximativ 80g săruri mineralela litru, Sanatoriul nostru are principala patologie, artroza, boala artrozică ce o tratăm cu succes atăt prin factori naturali menţionaţi şi prin nămolul sapropelic de care v-am vorbit cât şi prin dotare medicală de excepţie, dotări la nivel de standard european. După un control medical, specialiştii noştrii vor întocmi un program terapeutic cu o dietă corespunzătoare şi va prescrie investigaţii suplimentare.La noi în primul rănd se tratează durerea şi este extraordinar pentru un pacient care vine la noi cu dureri să plece mulţumit acasă, fără dureri, cu o stare bună şi să ne spună că de 2-3 ani nu s-a mai simţit aşa de bine. Internarea pacienţilor în secţiile de recuperare se fac după o prealabilă programare la cabinetele medicale.

La intrarea în Sanatoriu, am observat că pacienţii sunt primiţi cu mbetul pe buze, cu căldură, cum se poate mai bine. Personalul vorbeşte foarte frumos începând de la femeia de serviciu, infirmieră, cadre medicale şi inclusiv doamna manager. Cum aţi reuşit să puneţi la punct, să stabilizaţi ordinea şi disciplina, buna organizare în Sanatoriul Techirghiol?

Ne bucurăm să auzim de la dumneavoastră şi de la pacienţii care vin la noi că sunt impresionaţi de modul de organizare, de ,,furnicarul,, Sanatoriului care este foarte activ, toate acestea se întâmplă pentru că fiecare ştie ce are de făcut. Mulţi pacienţi vin şi ne spun că la noi găsesc o adevărată oază de pace și relaxare.  Din punctul meu de vedere natura umană este aceeaşi şi în spitalul acesta şi în alte spitale. Totul ţine de reglementarea de managementul organizaţiei. Este ceva deosebit. Lucrăm de sus în jos cu oameni dedicaţi meseriei, cu responsabilitate, cu luări la cunoştinţe a tot ce se întâmplă. Aşa cum v-am mai spus, suntem un ,, furnicar,, de oameni minunaţi ce ne facem datoria cu mult drag şi asumare. Instruirea are un rol major, este un mare avantaj, fiecare dintre noi îşi apreciază locul de muncă, iar condiţiile bune de muncă au adus schimbări salariale, motiv pentru care atunci cănd scoatem un post la concurs, concurenţa este foarte mare, chiar există cifre mari de 30 de asistente pe un post. Selecţiile se fac pe criterii de calitate ca viitorii angajaţi să fie bine pregatiţi profesional. Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol şi în toată ţara şi educaţia trebuie să fie permanentă, nu este suficientă instruirea doar la angajare, ci permanent avem fiecare de învăţat unii de la ceilalţi. Aşa este o echipă adevărată! Se fac şedinţe care se referă la modalitatea de comunicare, la cum trebuie să se îmbrace cadrele noastre medicale, la absolut tot încercăm să avem în vedere toate aspectele.

Câţi angajaţi are Sanatoriul Techirghiol? Cum colaboraţi cu Casa de Sanătate Constanţa? Primăria Techirghiol este alături de dumneavoastră?

Are în jur de 500 de angajaţi, inclusiv TESA care nu este aşa mare ca partea medicală. Colaborăm strict cu Casa de Sănătate, nu am avut niciodată probleme de decontare. Avem foarte mulţi pacienţi care vin la noi din toată ţara, şi din afara ţării, pacienţi din Europa şi nu numai. Primăria Techirghiol este alături de noi, ne susţine, suntem în relaţii bune, avem o simbioză perfectă să-i zic aşa, nu avem o relaţie de subordonare unii faţă de alţii, avem o colaborare extrem de fructuasă.

Ce ne spuneţi despre preţurile de la Sanatoriu? Câte paturi aveţi?

Preţurile diferă în funcţie de confort, suntem plătiţi în funcţie de spitalizare. Este un tarif pe ziua de spitalizare practic care include tot: masa, cazarea, tratamentul pacientului. Diferenţele sunt date doar de confort, masa şi tratamentul sunt aceleaşi indiferent de tariful achitat şi variază între 80 lei pe zi şi 130 lei pe zi. La noi pot venii toţi pacienţii asiguraţi prin sistemul de asigurare din România, să aibă toate actele de asigurat, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, sau medicul specialist, cardul de sănătate sau cuponul de pensie. Sanatoriu are 1000 de paturi, 935 oficial, avem în prezent 100 de paturi la secţia de copii, închise temporar nu desfiinţate. Se vor activa când va fi gata proiectul de reabilitare de acolo. Vrem sa facem lucruri frumoase şi schimbări durabile pentru confortul pacienţilor noştri.

Transmite-ți un gând, un mesaj cititorilor.

Să încerce pe căt se poate să aibă un stil de viaţă sănătos, să vă preţuiţi, să faceţi sport atât căt timpul vă permite şi să veniţi cu încredere la noi, la Sanatoriul Techirghiol, la ,,Darul de sănătate,, aşa cum avem şi sigla.

“Să fii mereu tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani. Înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal pentru care să lupți și pe care să-l obții!” Prof. Dr. Ana Aslan

 

 CARTE DE VIZITĂ Elena Roxana Almășan

Reprezintă imaginea SBRT, în calitate de  manager. Este maior în rezervă, a terminat Şcoala de Ofiţeri din Sibiu

Management spitalicesc  –  Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Bucureşti (2018)

Psihopedagogie  –  Facultatea de Psihologie și Stiintele Educației – Universitatea Ovidius Constanța (2018)

Doctorand  –  Școala Doctorală “Carol Davila” – București, Romania (2016)

Masterat Ştiinţe Penale –  Studii postuniversitare – Facultatea de Drept, Universitatea Ovidius Constanța (2011)

Manager în activitatea de turism –  Curs perfecționare  – Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării (2001)

Licența în drept juridic si administrativ  – Studii universitare  – Facultatea de Știinţe Juridice și Administrative  (Universitatea ”Constantin Brâncuși” Tg. Jiu)

 

Interviu realizat de Marian PUȘCASU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.