Excepțional festival internațional la Zlatna

Pentru unii, Zlatna este doar un oraș pe undeva prin Munții Apuseni. Pentru alții, un fost centru al mineritului, în principal fier, aur, cupru. Cine a trecut acum 20-25 de ani prin Zlatna și pășește din nou acum este cu adevărat șocat, în sensul bun al cuvîntului: fabricile fumegînde și poluarea au dispărut, laolaltă cu o bună parte din populația de altădată, implicată în activitățile productive amintite, în schimb descoperi un orășel liniștit, patriarhal și nespus de frumos, cu vreo 9000 de locuitori, după spusele aceluia căruia i se datorează înfățișarea modernă a Zlatnei de azi, primarul aflat la al 5-lea mandat Silviu Ponoran. Nu mai e nevoie să vă spunem cum sînt mulți alți aleși ”ai cetățenilor” – veleitari, preocupați doar de bunăstarea lor pe termen scurt și total rupți de durerile oamenilor. Ei bine, acest Silviu Ponoran este o excepție, o minune de om: a rămas simplu, deschis, atașat de orașul pe care-l iubește cu frenezie și pe care-l dorește ajuns un centru turistic și cultural major al României.

Profitînd de o ambianță naturală superbă, cu munții din jur și dealurile din nou verzi (după calamitățile provocate de poluarea cumplită), localitatea de la malul rîului Ampoi (și el limpede, azi, poate într-o zi mă voi duce să pescuiesc în el mreană și clean!) are deja cîteva puncte cîștigate: un centru minunat, cu alee pietonală, locuri de joacă pentru copii, podețe din lemn, arteziene, un stadion omologat pentru meciuri de rugby, un bazin olimpic cum în București nu există, alături de un hotel de 3 stele. În cursul peregrinărilor cu căruțele (!) ornate cu drapel tricolor, primarul Ponoran ne-a prezentat cîteva din atracțiile locului, între care o mînăstire căreia i-am spune ”de protocol”, într-atît e de îngrijită de cele numai 5 măicuțe, stînca ”Degetul lui Dumnezeu”, pădurile umbroase, ideale pentru drumeții. Și dacă nu v-am convins să vizitați Zlatna prin rîndurile de mai sus, vă oferim alte argumente, culturale de această dată. Tradiționalului festival autumnal al romanței, primarul Ponoran, cu sprijinul tinerilor cineaști Elena și Gabriel Boholț, i-a adăugat recent o bijuterie nemaiîntîlnită nici pe alte meleaguri: FIFE, Festivalul internațional al filmului etnografic!

Timp de 3 seri, cochetul stadion ne-a întîmpinat cu plăcinte calde și cîteva mii (!) de spectatori entuziaști și cunoscători, cu o scenă profesionistă și ecran gonflabil, pus la dispoziție de Marius Iurașcu, directorul România-Film, partener în organizare al Primăriei Zlatna (care în curînd se va muta într-o superbă clădire istorică restaurată). S-au înscris zeci de producții, între care și cîteva de peste hotare ( de altfel trofeul festivalului a fost cucerit de o coproducție Serbia-Croația), a căror valoare a fost cîntărită de un juriu prestigios, din care au făcut parte între alții Geo Saizescu (președinte), Alecu G. Croitoru, Sebastian Papaiani, Călin Căliman, frumoasa actriță româno-canadiană Claudia Motea (vedetă la TVR2, cu emisiunea ”A fost odată…”), care a adus și un salut-video din partea unuia dintre cei mai importanți compozitori de muzică de film de la Hollywood, Marian Stere (Radio România Internațional).

Proiecțiile începeau la lăsarea întunericului, la ora 22, extrem de aplaudate și de așteptate fiind două filme înafară de concurs: lung-metrajul regizat de Geo Saizescu și filmat chiar pe acele meleaguri, ”La porțile pămîntului” (cu Dem Rădulescu, George Constantin, Sebastian Papaiani, Ilinca Tomoroveanu, Marga Barbu, Mitzura Arghezi) și scurt-metrajul multi-premiat al lui Alecu G. Croitoru ”Anotimpul mireselor” (cu Michaela Caracaș-Caramitru, Vistrian Roman). Înainte însă scena era ocupată de cei mai valoroși artiști folclorici locali, acompaniați de orchestra casei de cultură ”Horea Popescu”, cărora li s-au adăugat nume de rezonanță, cum ar fi Traian Jurchelea sau localnicul Mircea Tîrziu, cîștigător al Trofeului ”Moștenitorii” în cadrul emisiunii ”Tezaur folcloric” de la TVR.

Dar serile de muzică, poezie și prietenie continuau pînă tîrziu în noapte, între cei care au încîntat cu vocile lor fiind Marian Stere, Sebastian Papaiani și…primarul Silviu Ponoran! Probabil însă că momentul cel mai emoționant din festival, chiar și pentru încercatul primar, a fost parada care a deschis festivalul, cu sute de participanți în costume populare, de la copilași de cîțiva ani la bunici cu părul alb, veniți în căruțe trase de cai sau boi și chiar călare, toți cu însemnele naționale la loc de cinste și cu orchestra în frunte. Nu ”La Alba-Iulia-n cetate”, cum sună imnul ad-hoc al festivalului, cîntat în cor la final, ci ”La Zlatna în cetate” au fost trei zile splendide de artă adevărată, străbătute de un fior românesc autentic!

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.