Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Falsificarea monedelor euro în 2012

Publicat: joi, 28 februarie 2013

Numărul monedelor euro falsificate retrase din circulație a crescut cu 17%, de la 157 000 în 2011 la 184 000 în 2012. Dat fiind că în prezent există 16,5 miliarde de monede euro autentice în circulație, raportul este de 1 monedă falsificată la 100 000 de monede autentice. Moneda de 2 euro rămâne de departe cea mai afectată de această activitate infracțională, reprezentând aproape 2 din 3 monede euro falsificate identificate.
În ceea ce privește bancnotele euro falsificate, în 2012 au fost retrase din circulație aproximativ 531 000 de bucăți, conform cifrelor furnizate de Banca Centrală Europeană, care este responsabilă cu protejarea bancnotelor împotriva falsificării.

Măsurile preventive, inclusiv legislația, analizele tehnice, coordonarea aplicării legii și cooperarea judiciară le-au permis statelor membre să facă progrese în ceea ce privește eliminarea monedelor euro falsificate din circulație. Cu toate acestea, normele penale actuale trebuie să fie consolidate pentru a îmbunătăți prevenirea, investigarea și sancționarea falsificării euro pe întreg teritoriul UE, deoarece statele membre au norme și niveluri de protecție divergente. În acest context, Comisia a adoptat la 5 februarie 2013 o propunere de directivă care stabilește reguli minime privind sancțiunile (a se vedea IP/13/88). Aceasta va introduce instrumente de anchetă eficace și va consolida măsurile preventive, permițând analizarea falsurilor de către autoritățile competente, cu scopul de a crește protecția euro și a altor monede prin intermediul măsurilor penale. Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2012, a regulamentului privind autentificarea monedelor euro, care stabilește normele aplicabile instituțiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulație sunt autentice este, de asemenea, un instrument puternic de protejare a monedei euro împotriva falsificării.
În conformitate cu normele UE (Regulamentul CE nr. 1338/2001), Comisia este responsabilă cu administrarea Centrului Tehnic și Științific European (CTSE). CTSE analizează și clasifică noile tipuri de monede euro falsificate prin ștanțare. Centrul are sediul în cadrul OLAF și utilizează echipamentele și instalațiile tehnice ale Monetăriei din Paris (Monnaie de Paris).

De asemenea, Comisia colaborează îndeaproape cu Banca Centrală Europeană (BCE), Europol, Interpol și autoritățile naționale competente. Banca Centrală Europeană este responsabilă de analizarea bancnotelor euro falsificate. Europol și Interpol sprijină serviciile din statele membre însărcinate cu aplicarea legii în combaterea formelor grave de criminalitate organizată prin facilitarea schimbului de informații și asigurarea analizei operaționale și strategice.

De asemenea, Comisia este responsabilă pentru punerea în aplicare a programului „Pericles” care oferă cursuri de formare și asistență tehnică autorităților naționale competente pentru a le oferi posibilitatea de a îmbunătăți în continuare protecția bancnotelor și a monedelor euro împotriva falsificării. În cadrul acestui program, Comisia/OLAF a derulat 16 proiecte în 2012, inclusiv conferințe și seminare organizate de statele membre sau de Comisie/OLAF, în cooperare cu Europol și BCE. Comisia pregătește inițiative legislative și monitorizează punerea în aplicare a legislației relevante.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=169

Publicat de la data feb. 28 2013. Categorii FINANȚE - BĂNCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 decembrie 2019, 0:32
 

N
Ceaţă
5°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 7°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 17 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Soare
13°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
4°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 11:00 si 17:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului cu rafale de 100...120 km/h.

Loto

Horoscop

  • 249.072 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team