FAO: impactul catastrofelor asupra agriculturii

În ultimele trei decenii, dezastrele au cauzat pierderi în producția de plante și animale de aproximativ 3,8 trilioane de dolari, a declarat pe 13 octombrie 2023 într-un nou raport, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) (https://news.un.org/fr/story/2023/10/1139627): aceasta corespunde pierderilor medii de 123 miliarde dolari pe an, sau 5% din produsul intern brut (PIB) agricol global anual.

Această primă evaluare se concentrează în principal pe culturi și animale, dar autorii raportului indică faptul că valoarea pierderilor ar fi mult mai mare dacă am avea date riguroase despre pierderile cauzate în subsectorul pescuit și creșterea animalelor, acvacultură și silvicultură.

Pierderi mari în Asia și Africa

Agricultura este unul dintre sectoarele cele mai expuse și vulnerabile riscurilor de dezastre, deoarece este foarte dependentă de resursele naturale și de condițiile climatice. Dezastrele repetate riscă să submineze progresul înregistrat în securitatea alimentară și să afecteze sustenabilitatea sistemelor agroalimentare”, avertizează directorul general al FAO, Qu Dongyu, în prefața raportului.

Pierderile globale maschează disparități semnificative între regiuni, subregiuni și grupuri de țări: dezastrele au lovit cel mai puternic țările cu venituri mici și medii, cu pierderi de până la 15% din PIB-ul agricol total al acestor două grupuri de țări.

Dezastrele au avut, de asemenea, o influență puternică asupra statelor insulare mici în curs de dezvoltare, cu pierderi de aproape 7% din PIB-ul lor agricol.

Potrivit raportului, Asia este de departe regiunea cu cea mai mare pondere a pierderilor economice totale, urmată de Africa, Europa și America, care au înregistrat, de asemenea, pierderi de amploare similară.

Cu toate acestea, pierderile reprezintă doar 4% din valoarea adăugată a sectorului agricol în Asia, față de 8% în Africa. Diferențele sunt și mai mari între subregiuni.

În termeni absoluți, pierderile sunt mai mari în țările cu venituri mari, precum și în țările cu venituri medii. Ca proporție din valoarea adăugată agricolă, pierderile sunt cele mai mari în țările cu venituri mici, și în special în statele insulare mici în curs de dezvoltare.

Raportul FAO sugerează o tendință ascendentă a pierderilor pentru principalele categorii de produse de consum; astfel, pierderile anuale din categoria cerealelor s-au ridicat la 69 de milioane de tone în medie în ultimii 30 de ani, echivalentul întregii producții de cereale a unei țări de talia Franței în anul 2021.

Urmează apoi pierderile din categoria fructelor și legumelor și din categoria trestiei de zahăr, care s-au ridicat în medie pentru fiecare dintre cele trei tipuri de plante, la cca 40 milioane de tone pe an.

În ceea ce privește fructele și legumele, suma pierderilor este echivalentă cu producția totală a Japoniei și Vietnamului tot în 2021.

Pierderile medii pentru carne, lactate și ouă sunt estimate la 16 milioane de tone pe an, ceea ce corespunde întregii producții din 2021 la aceste categorii de produse, obținute de Mexic și India împreună.

Numărul dezastrelor înregistrate în fiecare an în întreaga lume a crescut de la aproximativ o sută în anii 1970 la aproximativ 400 în ultimele două decenii: în aceste condiții, fermierii, în special micii fermieri care nu își irigă parcelele, sunt cei mai vulnerabili actori ai sistemelor agroalimentare și principalele victime ale dezastrelor.

Potrivit FAO, în prezent este necesară definirea unor abordări multisectoriale și multi-hazard pentru reducerea riscului de dezastre. De asemenea, este nevoie de investiții mai mari în reziliență, care să reducă riscurile de dezastre în agricultură și să îmbunătățească producția agricolă și mijloacele de trai.

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “FAO: impactul catastrofelor asupra agriculturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.