Fermierii români, invitați într-o vizită de afaceri în California

Ambasadei SUA la București organizează, între 9 și 18 februarie 2019, o delegație de afaceri în California.  Astfel de călătorii sunt organizate de servciul comercial american  și la ele participă de la 5 până la 10 fermieri români anual.

O expoziție uriașă

Pilonul central al călătoriei îl reprezintă vizitarea uneia dintre cele mai importante expoziții cu tematică agricolă din lume,  World Ag Expo. Aceasta se desfășoară în spațiu deschis cuprinzând în jur de 1.500 de expozanți pe o suprafață de peste 240.000 de metri pătrați. Anul trecut au fost 106.700 de participanți din 49 de state și 63 de țări. Călătoria mai cuprinde și vizite la ferme, tururi agricole profesionale la canale de apa și agenții de irigații și îmbunătățiri funciare din California. Vizele pentru această delegație se obțin individual.

Servicii incluse în costurile depasării

Călătoria costa 2.400 de euro (loc în camera dublă) sau3.040 de euro (camera single). Sunt incluse în aceste toate zborurile cu taxele și comisioanele pentru un geamantan (până la 23 kg) și bagaj de mână, cazări și transferuri. Fermierii români vor fi locui în hoteluri de 3 și 4 stele cu mic dejun inclus (1 noapte la Newport Beach, 1 noapte la Hollywood, 4 nopți la Fresno, 1 noapte la Suisun City, 1 noapte la San Francisco). Multe deplasări se vor efectua cu autobuze climatizate, unde vor avea la dispoziție wifi, gustări și apă, iar șoferul este în același timp și ghid. În costuri nu sunt incluse taxele de viză, biletele de acces la expoziție Târgul Agricol Mondial și nici cheltuielile din Programul opțional de tururi agricole. De asemenea, prânzurile și cinele cad în seama participanților.

Experiența irigațiilor din California

Un al obiectiv al delegației îl reprezintă vizitarea sitemului californian de irigații, știut fiind că aici ploile sunt foarte rare și singurele resurse de apå sunt preluate din râurile locale sau din apa rezultatå din topirea zåpezilor de pe versanții munților care apoi sunt colectate și distribuite eficient, la un cost cât mai redus. Aceste vizite sunt subscrise interesului specialiștilor americani  de a-și exporta know-how-ul în irigații și în alte țări, de ce nu și în România.  În programul delegației sunt incluse prezentări de soluții de irigare precum Cross Valley Canal Project. Construcția acestuia a început la sfârșitul anilor 30 și este foarte important pentru zonă. Spre exemplu, dacă agricultura reprezintă circa 7% din PIB-ul statului, acest canal a furnizat apă pentru aproximativ jumătate. Practic, Cross Valley Canal Project este responsabil de 3, 5% din PIB-ul Californiei.

Colaborare fructuoasă

Anul trecut, la această delegație a participat și Valeriu Fåcåeru, consilier juridic și responsabil cu departamentul de investiții în irigații al Frizon Group, Nånesti, Vrancea, holding care administreazå o fermå de 4.000 hectare. Făcăeru ne-a declarat că a fost impresionat de expoziția internațională unde a putut vedea o gamă variată de echipamente. ”Am apreciat efortul americanilor de a iriga suprafețe unde apa lipsește cu desăvârșire. Am văzut aici cu poate fi prețuită și valorificată fiecare picătură de apă. În California se folosește mult metoda irigării prin inundare, care la noi nu este prea apreciată. Dar am început și o colaborare, am achiziționat doi pivoți de irigare de la firma Valley, și vom mai cumpăra, pe măsură ce vom accesa fondurile europene necesare. Obiectivul nostru este să irigăm 3.000 de hectare din cele 4.000 de care le lucrăm”, a precizat declarat Valeriu Fåcåeru. Și Cristina Georgeta Corbu, inginer agronom la SC Råcman SRL, Putineiu-Hodivoaia, Giurgiu, care deține o fermă vegetalå de 2.000 de hectare a fost impresionată de experiența americană: ”Sistemul de irigații din California, este complex și foarte bine pus la punct. Irigațiile prin picurare sunt interesante, dar cu costuri importante și trebuie så vedem dacå e mai avantajos ca irigarea prin pivoți. Noi vom iriga în acest an 110 ha prin pivoții cu apå din puț și avem în vedere încå 110 ha, cu apå dintr-un  iaz de pe terenurile noastre”.

Cătălin Dumitrescu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.