Fermierii seamănă în plină secetă!

 

După o toamnă extrem de secetoasă, nici primăvară nu pare să fie prea promițătoare pentru agricultura românească. Se pare că seceta își face simțită prezența în mai multe zonele țării, iar culturile, atât cele de toamnă, cât și cele de primăvară, ar putea avea de suferit de pe urma lipsei de precipitații din această perioadă.

 

În Ialomița, culturile au primit ultima dată acum aproape o lună

 

În județul Ialomița nu a mai plouat de aproape o lună de zile. Pe câmp, culturile de toamnă, care odată cu venirea căldurii începuseră să își mai revină, riscă să aibă din nou de suferit din cauza lipsei de apă, ne-a declarat Nicolae Sitaru, administratorul societății Elsit din localitatea Ciochina. “În Ialomița a plouat ultima dată pe la începutul lunii martie, cu 3 săptămâni în urmă, 15-16 litri pe metrul pătrat. Grâul și-a mai revenit, au fost și zile calde și începe să arate frumușel, dar are nevoie și el de apă”, a declarat fermierul Nicolae Sitaru.

 

Fermierul Nicolae Sitaru a început semănatul ”în uscat”

 

Fermierul susține că tot din cauza vremii, care nu dă semne de ploaie, s-a apucat mai din timp de semănatul porumbului: ”Ne-am apucat de semănat deși nu este chiar foarte în regulă pentru că temperaturile din sol nu sunt cele care trebuie să fie. Am început cumva în afara logicii semănatului, de regulă trebuie să începi să semeni când sunt două grade în sol, la 7 dimineața, și tendința să fie de creștere a temperaturii. La noi nu a fost nici una, nici alta, dar pentru că nu mai plouă și este o rezervă de apă destul de mică în sol, am ales să punem sămânța ca atunci când o să se încălzească să o găsească acolo. Problema este că se duce apa pentru răsărire, se usucă apa din sus în jos și nu o să mai avem apă pentru germinația boabelor”.

 

În județul Mureș nici fertilizantul nu s-a dizolvat din lipsă de apă

 

Nici în Transilvania situația nu pare prea bună. Fermierul Valentin Mărginean din județul Mureș spune că ultima ploaie a căzut abia pe la jumătatea lunii martie, și din cauza lipsei de precipitații starea culturile de toamnă nu este așa cum ar trebui să fie. “Nu prea avem precipitații, nu am avut în toamnă, nu avem nici în primăvară se pare. Ultima ploaie a fost acum două săptămâni, pe la jumătatea lunii martie, dar doar 4 litri și ceva, și e puțin. Grâul, care nu a răsărit în toamnă, așa este și acum pentru că neavând apă nu este cum trebuie. A înfrățit, dar este foarte rar. Dacă ar fi plouat, și-ar mai fi revenit. Am mai avut și câteva dimineți cu răcoare și uite așa nu pornește deloc în vegetație, ai impresia că stă pe loc, are și lipsa de apă și mai este și frig, e chiar urâtă treabă. La rapiță și la grâu se vede deficitul pentru că terenul e foarte tare. Și la fertilizare am întâmpinat probleme, nu se dizolvă îngrășământul din cauza lipsei de apă, nu e deloc treabă bună”, a declarat Valentin Mărginean.

 

Fermierul din Mureș începe zilele acestea semănatul la soia și floarea-soarelui și speră ca în scurt timp să vină și ploile: ”Acum începem semănatul la soia, și în zilele următoare începem și la floare. Sperăm să și răsară cu câtă apă există momentan. Terenurile care au fost arate și-au mai menținut puțin umiditatea, pot fi pregătite pentru semănat. Era anunțată ceva ploaie pentru săptămâna aceasta, dar am văzut că șansele s-au redus la 30%. Măcar 10 litri de apă ne-ar ajuta foarte mult”.

 

La ferma lui Cornel Stroescu, solul e atât de tare că ar rupe semănătoarea

 

Cunoscutul fermier se bucură însă că a avut inspirația să se apuce de semănatul culturilor de primăvară mai devreme pentru că acum pământul s-a întărit în așa fel încât cu greu poți să mai bagi semănătoarea: ”Norocul nostru a fost că ne-am apucat din timp de semănat, ne-am grăbit puțin și suntem aproape pe final. Și ceea ce mai avem de semănat e deja pregătit, a rămas numai de semănat, dar semănăm și sta ca în sac. Totuși e un pas înainte pentru că dacă vom avea ceva precipitații, sămânța e deja în pământ. Cei care nu au putut să pregătească terenul acum nu-l mai pot pregăti așa cum trebuie, iar semănătoarea o faci praf”.

 

S-a intrat la semănat și în Arad, la ferma lui Dan Herțeg

 

Și în partea de vest a țării, acolo unde precipitațiile erau de obicei mai abundente, s-a instalat seceta. Fermierul Dan Herțeg din județul Arad s-a apucat deja de semănat și speră ca până va termina, adică în decurs de 10-11 zile, să plouă.

 

În ceea ce privește culturile de toamnă, Dan Herțeg susține că acestea deja suferă din cauza lipsei de apă: ”Grâul e potrivit, mediu față de anii trecuți, a început să înfrățească foarte bine, dar nu a avut apă ca să plece și frații. Suferă de trei săptămâni de lipsă de apă. Și rapița la fel”.

 

La Călărași, culturile de toamnă și-au revenit spectaculos

 

După atâtea vești proaste, avem parte și de o veste bună, care vine din județul Călărași. Chiar dacă nici aici nu a mai plouat de o lună de zile, potrivit fermierului Ilie Dan care lucrează terenuri în acest județ, la Vărăști -Frumușani, culturile de toamnă arată foarte bine în acest moment.

 

Fermierul Ilie Dan termină semănatul și speră să vină ploaia

 

Cu toate acestea, și aici este mare nevoie de apă: “Mâine terminăm cu semănatul. Cert este că trebuie apă pentru că nu a mai plouat de mai mult de o lună de zile. Acestea au nevoie de apă pentru a germina, dar abia am semănat și nu este încă o problemă, mai avea puțină apă, nu era chiar uscat solul, dar putem afirma că este secetă destul de avansată, se vede că pământul s-a întărit. Se anunță, din ce știu, câteva ploi spre sfârșitul săptămânii. Dacă ar da peste 10-15 litri ar fi suficient, ar ajuta enorm toate culturile. Și culturile de toamnă au nevoie de apă pentru a crește în continuare”, a mai declarat Ilie Dan.

 

Ce spun meteorologii despre nivelul de apă din sol

 

Potrivit prognozei agrometeorologice, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 centimetri în cultura grâului de toamnă se va încadra până pe 5 aprilie în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă) în Dobrogea, Moldova şi Crişana, local în centrul, sudul, estul şi sud-estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, nordul, estul, nord-estul, sud-estul şi izolat sudul Munteniei, precum şi în sudul Olteniei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.