File de istorie: Teatrul Național din Caracal ”Ștefan Iordache”

Reprezentațiile cu trupe de teatru ambulant sau cu actori de renume în Caracal au început în a doua parte a secolului al XIX-lea. Spectacolele se desfășurau în berării, cafenele, grădini de vară. După 1880, în oraș au susținut spectacole actori celebri precum Nottara, Matei Millo, Grigoriu. Un teatru improvizat a fost amenajat în 1883, în niște grajduri ale lui Iorgu Jianu.

 Piatra de temelie a clădirii Teatrului Național din Caracal a fost pusă la 14 iulie 1896, planurile arhitecturale aparținându-i arhitectului austriac Franz Bileck, iar execuția — antreprenorului italian Rizzieri Spaulenzi Mariani. Concepută în stil baroc, construcția, terminată în 1901, impresiona prin bogăția ornamentelor: coloane, capiteluri, balcoane, cupole, frize. Fațada principală, dinspre est, era din plin animată de un repertoriu decorativ bogat, accentul fiind pus pe registrul superior. Bogăția de ornamente, la exterior și la interior, a fost remarcată și de Nicolae Iorga, în scrierile sale.

Clădirea a fost construită pe un teren nisipos și fără o structură de rezistență adaptată acestui tip de teren, motiv pentru care, în 1986, s-a decis ridicarea unei structuri de rezistență și mutarea teatrului cu aproximativ 60 de metri. Teatrul a fost închis atunci, iar autoritățile comuniste au alocat trei milioane de lei pentru lucrările de consolidare. Ele au fost tergiversate și deosebit de lente, iar imobilul nu a mai fost mutat.

 

Teatrul Național din Caracal a fost inaugurat de Societatea dramatică din Craiova, urmată de Opera italiană a lui Massini, care cu o trupă de 80 de persoane au pus în scenă ”Traviata”, ”Travatore”, ”Ernani”, ”Bărbierul din Sevilla” și alte spectacole.

De-a lungul timpului aici au jucat: Constantin Nottara, Aristide Demetriad, Maria Ventura, Elvira Popescu, Toni Bulandra, Lucia Sturdza Bulandra, Gheorghe Storin, Ion Manolescu, Vladimir Maximilian, George Calboreanu, Nicolae Bălțățeanu, Ion Iancovescu, George Vraca, Elvira Godeanu, George Timică, Marioara Voiculescu, Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Marcel Anghelescu, Radu Beligan și mulți, mulți alții.

 

Era o zi călduroasă de primăvară, ziua lăsatului de sec de Paşte. De cu seară, oraşul avea o forfotă de calfe urmaţi de cete de ucenici, târguind portocale pentru familiile jupânilor. Jupânii târguiau şi ei alviţă albă pentru calfe şi ucenici. În acest vălmăşag soseşte în oraşul nostru Domnul Nottara şi după ce dă o raită pe la Teatru, merge de se aşează pe o bancă în grădina publică. (Este vorba de grădina din spatele actualei Primării a oraşului Caracal n.a.). Într-o clipă grilajul grădinii e înconjurat de copii, ucenici, calfe, elevi care încep a arăta cu degetul, printre gratii, pe marele actor. Acesta, stingherit de manifestaţia neaşteptată ce i se făcea, porneşte prin ieşirea dintre Prefectură şi Primărie, dar ceata-l urmează de la distanţă, strigînd: ”Uite pe Nottara! ”. Bietul Nottara iuţeşte pasul, priveşte înfuriat înapoi, dar ceata creşte mereu, îl persecută tot mai insistent cu: ”Uite Nottara!” O ia pe uliţa tîrgului aproape în galop, priveşte înapoi speriat, până ce Providenţa îi scoate înainte o birjă. Salvat, se aruncă sus şi agitând bastonul răcneşte: ”Scapă-mă, birjar! Mână, că mă manâncă crăcălenii!” Seara, Teatrul geme. Din lojele de sus şi de la balcon, i s-au aruncat pe scenă, drept omagii…portocale. Totdeauna, pe aici se obişnuia ca, scamatorilor de prin circurile ambulante ce opreau prin Caracal, să li se arunce portocale, drept admiraţie ″ (Ştefan Ricman, Monografia judeţului Romanaţi, 1928).
Amintim în treacăt pe câţiva dintre artiştii cari au ilustrat această scenă: Genialul violonist George Enescu a dat mai multe concerte. D-na general Averescu a cântat din gură pentru concerte de binefacere.
Apoi: Aristiţa Romanescu, Agata Bârsescu, Sturza, Filotti, Marioara Voiculescu, C. Notara, Brezeanu, Liciu, Soreanu, Lecca, Davila, Demetriad, Bulandra, Creţu, Anestin, Radovici, Manolescu, Storin, Ciprian etc.
În opere şi operete: Băjenaru, Niculescu-Basu, Atanasiu, Nora Marinescu, Tănase etc.
Marii savanţi: Iorga, Pârvan, I. Ştefănescu au ţinut conferinţe, precum şi Tache Ionescu, Xenopol, Mircescu, conferinţe politice.
Doamne, domnişoare şi domni din societatea locală au apărut pe scenă în diferite serbări sau concerte”. (Ştefan Ricman, Monografia judeţului Romanaţi, 1928).

Pe această scenă au evoluat și marii actori ai Craiovei, Al. Dem. Dan, Ronald Bulfinski, Coco Demetrescu, tatăl poetului Radu Gyr, Remus Comăneanu, Ovidiu Rocoș, Ilie Cernea, Margot Boteanu, Manu și Madeleine Nedeianu.

În perioada interbelică, în Caracal a funcționat, cu intermitențe, un teatru comunal, cu trupe venite din Craiova și din București, dar și un Ateneu Popular.

Teatrul Național din Caracal a fost închis în 1987, în urma unui incendiu care a distrus interiorul, acoperișul, instalațiile electrice și cele de sonorizare. Lucrările de refacere au fost demarate înainte de decembrie 1989, dar din cauza lipsei de fonduri s-au încheiat abia în decembrie 2008, clădirea fiind inaugurată anul următor. Pictura originală nu s-a păstrat, astăzi interioarele fiind complet repictate.

Clădirea Teatrului Național din Caracal a fost reinaugurată în 2—4 4 aprilie 2009, cu spectacolele ”Măscăriciul” după Cehov, cu Horațiu Mălăele și Niculae Urs, ”Mahalaua, mon amour”, cu Tudor Gheorghe, și ”Străini în noapte”, cu Florin Piersic și Emilia Popescu și conferința-spectacol ”Confesiuni despre viață și artă”, susținută de maestrul Radu Beligan.

Pe scena Teatrului din Caracal s-au mai jucat: ”Momâia” după Cehov, un excepțional recital al lui Niculae Urs (Teatrul Nottara), spectacolul pentru copii ”Prostia omenească” de Ion Creangă (Teatrul Național din Craiova), spectacolul de teatru ­ dans ”Dansul celor patru anotimpuri” al Ansamblului folcloric ”Romanați”, în regia lui Florian Teodorescu, spectacolele ”Se caută un tenor” și ”Scaunele” de Eugene Ionesco, ale Teatrului Național din Craiova, spectacolul ”Revizorul” de N.V. Gogol, al Teatrului de Comedie din București, în regia lui Horațiu Mălăele, „Vacanță în Guadelupa”, de Pierre Sauvil și Éric Assous, în regia lui Florin Beciu.

Prima producție proprie după restaurare a fost spectacolul ”Soțul păcălit” — ultimul montat, în 1988, la Teatrul Național din Caracal, în regia lui Tudor Mărăscu, dar nu a fost jucat niciodată. De această dată, regia spectacolului a fost semnată de Florin Beciu. Printre actorii din vechea distribuție s-au regăsit Șerban Chiosan, Monica Dumitru și Mircea Grozea, cărora li s-au alăturat Ligia Pavel, Florian Teodorescu, Gabriela Banu, Marius Gîrgel și Ștefan Trifu.

Videoclip filmat în interiorul Teatrului:

La Teatrul Naţional au loc, anual, Festivalul Naţional de Teatru „Ştefan Iordache”, Festivalul de Comedie al teatrelor neprofesioniste, Festivalul de Teatru şi Film de scurt metraj pentru tineret „fesTin”, permanent stagiunea Teatrului Municipal,  spectacole de teatru, de muzică, de divertisment, simpozioane, conferinţe, expoziţii etc.

Din 2011, Teatrul Național din Caracal poartă numele marelui actor Ștefan Iordache.

Sursa: AGERPRESCentrul National de Informare si Promovare Turistica in Municipiul Caracal

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.