Forumul economic şi comercial "China-Europa Centrală şi de Est" VIDEO

Astăzi au debutat la Bucureşti, lucrările Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est. În discursul său, premierul Victor Ponta a vorbit în deschidere despre relaţia pe care o are România cu China şi care „este foarte puternică” şi despre planurile comune de viitor.

„Vă urez bun-venit la Bucureşti şi vă dorim să aveţi o şedere plăcută la Bucureşti. Disctanţa China-România este doar una geografic, suntem siguri că după aceste zile vom fi parteneri mult mai apropiaţi. Am încredere că proiectele economice pe care le discutăm astăzi aici se vor transformare într-o viziune viitoare a unui „Drum al Mătăsii”. Suntem convinşi că prezenţa noastră aici este un mesaj clar că avem o viziune comună pentru viitor. Peste 30 de ani de creştere a economiei chineze, au făcut China un partener foarte important pentru schimburile economice. Investiţiile chineze în Uniunea Europeană au crescut în 2011 de peste 30 de ori faţă de anii precedenţi. Cooperarea între ţările din ECE şi China este foarte importantă, iar acest lucru se va vedea cel mai bine la finalul acestui Forum. Putem să îndeplinim aceste obiective ambiţioase dacă reuşim să aducem împreună potenţialul Chinei şi al regiunii. România are nevoie de parteneri comerciali, iar China este un astfel de partener. China are nevoie, de asemenea, de o Europă puternică, de un partener puternic la nivel mondial. Europa poate fi puternică doar dacă toate ţările prezente aici, chiar dacă nu sunt membre ale UE, se pot integra în acest program”, a spus premierul român.

„Ţara mea are cea mai mare creştere din UE. Regiunea noastră este precum un student plin de energie şi ambiţie, muncitor, care tocmai s-a mutat la oraş şi face parte din societate, însă este slab plătit pentru că nu are încă experianţă, vrea un salariu mai mare, vrea să-şi plătească studiile, dar nu are bani. El consideră că are aceleaşi obligaţii, dar nu şi aceleaşi drepturi, soarta nu este în mâinile sale. ce trebuie să facă? Să accepte? Nu, să lupte şi să muncească, să iniţieze proiecte care să ducă la proiect şi rezultate. Aşa văd eu lucrurile”, a mai spus Ponta.

La rândul său, şeful Executivului chinez, Li Keqiang, a declarat:

„Dezvoltarea de parteneriate comerciale este esenţială pentru revenirea economiei globale. De asemenea, parteneriatele comerciale coreacte sunt foarte importante, de aceea vrem să tratăm în acelaşi mod atât economiile mari, cât şi pe cele mici. Trebuie să facem eforturi pentru a creşte volumul comercial, cifrele sunt încă modeste, trebuie să cooperăm pentru a dubla în următorii cinci ani volumul schimbărilor comerciale. Vom promova anul 2014 anul investiţiilor şi cooperării cu Europa Centrală şi de Est. Vrem să dezvoltăm proiecte de infrastructură de mare anvergură. Ţările din regiune au dezvoltat proiecte de infrastructură, dar cu trecerea timpului a internenit nevoia de transformare şi de modernizare a întregii infrastructuri. Producătorii de echipamente din China au înregistrat în ultimii ani progrese însemnate, în zone precum căi ferate, energie nucleară. Echipamentele produse în ţara noastră sunt fiabile pentru că, având în vedere costurile şi oferta de preţ din ţara noastră, acestea sunt foarte avantajoase. Toate acestea duc la investiţii masive şi o creştere a schimburilor de finanţare. China este dispusă să discute cu ţările din regiune care pot fi canalele de finanţare şi, în liniile trasate de regulamentele UE, putem dezvolta o linie de creditare de 10 miliarde de dolari. Trebuie să extindem în mod activ investiţiile bilaterale în ambele sensuri şi suntem dispuşi să facem acest lucru, suntem interesaţi să extindem o platformă la nivelul IMM-urilor, să dezvoltăm seminarii în acest sens. Crearea de locuri de muncă este un lucru foarte important, China este pregătită să coopereze cu ţările dumneavoastră pentru a crea condiţiile necesare pentru obţinerea vizelor şi a autorizaţiilor de muncă. Dorim să deschidem mai multe sectoare de investiţii pentru sectorul privat. Din octombrie şi noiembrie, economia Chinei a ajuns la un nivel de creştere constantă şi toţi indicatorii macroeconomici s-au menţinut în limite constante. China are o poziţie bună, care îi permite să atingă obiectivele de dezvoltare economică. Vom pune bazele de dezvoltare economică solidă în anii următori pentru a înregistra progrese pe termen lung”, a declarat Li Keqiang, premierul Chinei.

La Formumul Economic participă înalte oficialităţi guvernamentale din 17 ţări şi peste 1500 de oameni de afaceri, dintre care aproximativ 300 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 oameni de afaceri din celelalte ţări din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria).

În cadrul evenimentului sunt prezenţi şi peste 200 de expozanţi, în cadrul a patru expoziţii destinate promovării produselor agricole, trenurilor de mare viteză, turismului şi IT &C.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.