Fragmente de jurnal marinăresc (XII) – Adrian ONICESCU

Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea nu poate să-şi stăvilească o tristă performanţă: În fiecare an înnebunesc cel puţin cinci oameni din vreo cinci mii. Exces de alcool, singurătate, voiaje de şase luni pe mare, stres, izolare şi nu am amintit decât câteva. Anul trecut un tip s-a spânzurat în ziua nunţii. Un altul pe o navă umbla noaptea din cabină în cabină în mijlocul Atlanticului disperat ca a auzit-o pe nevastă-sa plângând. Realitatea asta m-a salvat fără să ştiu încă nimic despre ea. Stagiarii trebuie să mai lucreze şi jos, în prelucrare la sortat peste o oră sau două. Se plăteşte separat dar nu-i plăcut. Când mi-a venit rândul, căpitanul mi-a spus să-mi aleg un loc unde mi-ar plăcea mai mult. În fabrica de faină şi ulei de peşte era un miros pestilenţial, la încărcarea tunelurilor de congelare era munca mai grea. La stivuirea coletilor în magazia frig era un iad, am ales să pregătesc cutiile de carton pentru brichetele de peşte congelat. Se primeau în baloţi, cartoanele trebuiau presate în laterale ca să devină o cutie dreptunghiulară după care se dădea o bandă adezivă pe unul din capete. Nu era deloc uşor în ciuda aparenţelor. Era o muncă repetitivă, de o monotonie ucigătoare. Devenisem după scurt timp un robot. Mişcări în trei timpi ia cartonul plat, presează trage banda adezivă, iacartonultragebandaimpinge-liacartonultragebandaimpinge… Eram înconjurat de munţi de cutii.În vremea asta mintea mea călătorea printre amintiri până departe în viitor pe multe canale, urzind variante fără număr, la nesfârşit în timp ce lângă mine munţii de cartoane creşteau. Băieţii nu pridideau să-mi ia cartoanele. Totul era mecanic, nu trăgeam chiului pentru că pentru fente de genul ăsta trebuie să fii acolo, eu nu eram. Mâinile lucrau mecanic, cu o viteză care creştea pe măsura derulării acţiunilor din mintea mea. Viteza cu care lucram îi uluia, erau năpădiţi de cartoane, nu mai făceau faţă. Uşor, uşor, vestea s-a răspândit. Comandantul a venit să mă vadă. Eu nu eram acolo şi în jurul meu cutiile se adunau în mormane imense, ochii uitaţi într-un punct, mişcări ritmice cartonpresezlipesccartonpresezlipesccartonpresezlipesccartonpresezlipesc. Recitam poeziile învăţate în anii de şcoală, ajunsesem să vorbesc câte o oră în versuri, din memorie. Seara în cabină citeam poezii pe care le repetăm a doua zi la muncă. Nu l-am auzit pe comandant când m-a strigat dar a fost ultima mea experienţă de muncă în „prelucrare”. Îngrijorat mi-a spus seara să nu mă mai duc jos la prelucrare că nu mai e nevoie, să-mi fac treaba în staţia radio. Mai târziu, căpitanul secund mi-a relatat discuţia cu Comandantul: Băi, voi l-aţi văzut pe Adrian? E robot. Luaţi-l repede de-acolo c-o ia rară. M-am reîntors la muzică, la citit, la Europa Liberă.

O uşurare acest post de radio. Pentru alţii, un iad. Un marinar, George, asculta seara în cabină Europa liberă cu volumul dat la refuz, Toţi ascultau. Asta doar că era mai „aprins”.Cu un voiaj înainte băieţii s-au gândit să-l fezandeze puţin şi să-l servească la grătar. Rămăsese singurul pe vapor care mai avea provizii de băutură.Se mai şi lăuda cu asta, mare greşeală. Pe vapor nu ai ce să faci după muncă. Petreci şi atât, se adună la câte unul, la una mică, mai trece timpul. Odată le-a spus colegilor că a auzit la radio despre producţia navei Putna.
– Ştiau ăia domn’le exact cât am pescuit noi în ziua aceea şi în ce zonă!.
Ceea ce auzise el erau interferenţele emiţătorului navei în aparatul său de radio. Comandantul raporta prin radio producţia la companie pentru acea zi.” Domnule director, ca la noi se vorbeşte numai cu domnule, nu cu tovarăşe, astăzi nava Putna a pescuit 50 de tone de macrou, în zona dintre Nouadhibou, zece mile nord de Cap Vega De aici i s-a tras băiatului. Ofiţerul radio dinaintea mea a pregătit un text gen Europa liberă, l-au urmărit când amicul asculta şi a început să-l transmită pe o frecvenţă neutilizată. Pe toată banda de opt megahertzi nu se mai auzea nimic altceva: „Aici e radio Europa Liberă vă prezentăm ştirile. Statele Unite ale americii au atacat România cu rachete. Bucureştiul şi Rădăuţiul sunt pe jumătate distruse (băiatul era din Rădăuţi). Tovarăşul Nicolae Ceauşescu a declarat stare de război. Din acest moment toate unităţile economice intră în regim militar. Se interzice consumul de alcool. Şefii unităţilor de producţie vor trebui să colecteze tot alcoolul existent pentru necesităţile frontului. Se interzice transmiterea şi recepţionarea telegramelor particulare din motive de securitate. Toate aparatele de radio de pe nave vor fi sigilate.
Bietul om a urcat în careul marinari. Acolo era şeful de echipaj care făcuse o listă nominală şi cerea alcoolul pe care băieţii îl aveau în cabine. Vreo două sticle erau deja aduse. Pline ochi cu… apă de mare.
– Hai George, adu alcoolul că-i război. George mai avea două sticle de cocârţ. A adus una dând din colţ în colţ. Nu mai ai George?
– Nu, şefule.
– Hai, dă şi radioul şi semnează aici. Să nu zici că sunt băiat rău, nu le predăm, le bem aici, pe loc. Seara George s-a dus la ofiţerul radiotelegrafist să dea o telegramă acasă.
– Nu pot mai, uite telegramă de la companie, citeşte e interzis traficul particular. E război.
– Hai te rog frumos, măcar o telegramă să ştie nevastă că sunt bine. Să-mi trimită scrisoare cu Polarul.
– Hai, dă şi tu ceva de băut şi te ajut, îi spuse ofiţerul radiotelegrafist. Seara, cu ochii în lacrimi ca la divorţ, George ducea în staţia radio ultima lui sticlă de vodcă. Ofiţerul radio, om bun, a pus-o la bătaie. Au băut împreună cu ofiţerul de cart şi cu încă alţi trei până la ultima lacrimă. Ultima lacrimă a lui George, după băuturica lui păstrată cu atâta grijă, că i-au spus abia când sticluţa lui îşi dădea obştescul sfârşit.

1984

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.