Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Punctul pe Y. Cota unică variabilă – Octavian ANDRONIC

Publicat: vineri, 25 octombrie 2013

După ce s-au expediat 700.000 de somaţii pe adresa agenţilor economici, ca să-şi plătească urgent dările, în caz contrar urmând să fie controlaţi “la sânge” (lucru, desigur, imposibil la o asemenea amploare, fiscul fiind şi el limitat numeric) pe piaţă răzbate un zvon: cel al modificării cotei unice.

Cota asta a fost marea găselniţă a guvernării Alianţei DA. Dacă ţineţi minte, în 2004, imediat după alegeri a început o cursă nebună pentru formarea noului guvern, cu preţul “cumpărării” (destul de scump) a procentelor cu care umaniştii intraseră în Parlament sub pulpana social-democraţilor, manevră rămasă în istorie sub numele de “soluţia imorală”.

Prima măsură pe care a luat-o noul Executiv a fost aceea a instituirii cotei unice de impozitare, pe care teoreticienii alianţei o considerau baza viitoarei guvernări. Ironia sorţii a făcut ca această idee să aparţină PSD-ului, guvernului Năstase, doar că avansată nepotrivit de către ministrul de Finanţe de atunci, Tănăsescu, fără o consultare prealabilă cu preşedintele Iliescu, a fost respinsă de acesta (cum a fost respinsă şi ideea alegerilor anticipate, care ar fi oferit, foarte probabil, un alt curs evenimentelor).

Cota unică de 16% a fost fluturată ca un stindard al liberalismului economic ce urma să fie practicat în perioada următoare. Şi, la vremea respectivă, chiar a dat rezultate. E drept, pe fondul în care economia începuse să “duduie” (vorba lui Tăriceanu) şi evoluţiile nu prevesteau colapsul financiar din 2008.

Între timp, cota unică, pe care nici un alt guvern nu a mai avut curajul să o modifice, şi-a dovedit limitele, devenind tot mai apăsătoare pentru cei mulţi cu venituri mici şi tot mai avantajoasă pentru cei cu venituri mari. Egalitatea asta procentuală a început să roadă din veniturile statului, realitatea din buget nemaipotrivindu-se cu estimările. Guvernul se află într-un astfel de moment critic şi nu e de mirare că lui Chiţoiu i s-a dat ordin să facă nişte “simulări”. Şi probabil că nu va mai trece mult până când simulările se vor concretiza într-o măsură fiscală contrară tuturor principiilor economice: o cotă unică mai mare – ca şi orice altă taxare – nu va face altceva decât să-i împovăreze şi mai tare pe cei care plăteau oricum şi să-i forţeze să caute diverse subterfugii pentru a vira mai puţin în contul statului.

Este, dealtfel, o eroare clasică, pe care o resping toate forţele politice dornice să ajungă la putere şi pe care o îmbrăţişează atunci când sunt la înghesuială. Momentul actual se încadrează într-o astfel de definiţie.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=17503

Publicat de la data oct. 25 2013. Categorii PUNCTUL PE Y.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 octombrie 2019, 4:12
 

NNE
Senin
10°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 10°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:31
Apus: 18:31
Prognoza 17 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
22°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Constanta;Județul Tulcea; Se vor semnala : - ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-10-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:45 si 05:15 In zona : Județul Galaţi;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : local - ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și izolat sub 50 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-10-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 23:15 si 05:15 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Suceava: Fălticeni, Cornu Luncii, Udești, Preutești, Bosanci, Baia, Forăști, Râșca, Boroaia, Vadu Moldovei, Rădășeni, Moara, Horodniceni, Vulturești, Bogdănești, Stroiești, Drăgoiești, Bunești, Fântâna Mare, Hârtop;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona […]

Loto

Horoscop

 • 234.041 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team