Fraudă la Muzeul din Târgu Mureș: 18 tablouri, înlocuite cu falsuri

Un fost angajat al Muzeului Judeţean Mureş este cercetat penal după ce ar fi înlocuit 18 tablouri, majoritatea din colecţia ”Tezaur”, cu falsuri.

Potrivit Andreei Pop, purtătorul de cuvânt a IPJ Mureş, dosarul celor 18 tablouri de colecţie înlocuite cu falsuri este în lucru încă din anul 2005, însă recent a fost descoperit şi recuperat unul dintre acestea, în valoare de circa 15.000 – 20.000 de euro, iar astfel au început cercetările penale împotriva fostului angajat. Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Zoltan Soos, a arătat că falsurile au fost descoperite cu ocazia unui inventar comandat de Ministerul Culturii şi că lipsa tablourilor originale nu a putut fi observată mult timp dat fiind faptul că numărul de tablouri coincidea cu numărul aflat în inventar.

Neregulile au fost descoperite abia acum, în urma unui inventar amănunțit comandat de Ministerul Culturii în 2005, dar furtul este posibil să se fi petrecut cu ani în urmă.

„Specialiştii noştri, cu ocazia reinventarierii şi reevaluării lucrărilor, au observat mai multe lucrări nu sunt în regulă. La o analiză mai atentă s-a constatat că ele sunt falsuri care puteau fi schimbate doar de persoane care lucrau în cadrul instituţiei. Nu este un fenomen izolat în România, desigur majoritatea colecţiilor s-au confruntat şi se confruntă cu aceste probleme. Totul este programat, depinde când se apucă muzeele din România să reinventarieze şi să reevalueze, în mod foarte serios, cu specialişti, inventarele lor, pentru că atunci o să apară aceste nereguli (…) Valoarea tabloului găsit (de poliţişti, n.r.) este 15.000-20.000 euro. Avem peste 2.500 de tablouri în colecţie, din care peste 20% sunt în categoria de Tezaur, foarte valoroase, deci peste 200. Din păcate lipsesc şi din categoria celor de Tezaur, pentru că ele sunt cel mai bine vândute”, a declarat presei Zoltan Soos, directorul Muzeului Judeţean Mureş. Soos a spus că în cazul Muzeului Judeţean Mureş este vorba despre 18 tablouri, din care unul s-a recuperat, că au fost şi altfel de tablouri depistate, iar cercetările s-au extins.

Dintre operele de valoare doar o singură lucrare a fost recuperată, în valoare de 35.000 de euro și aparținând pictorului impresionist Hans Mattis Teutch, născut la Brașov.

Principalul suspect al fraudei cu tablouri este fosta directoare a secției de Artă din cadrul muzeului, în prezent pensionară. Autoritățile au început urmărirea penală în cazul acesteia.

În urma cercetărilor s-a descoperit că înlocuirea tablourilor originale a fost făcută cu abilitate, întrucât fiecare copie avea același număr de inventar cu originalul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.